PET: Omar el-Hussein ville måske flygte til Syrien

Gerningsmand fik udstedt nyt pas kort inden de to angreb i København i februar.

Kun ni dage, før Omar el-Hussein udførte to angreb i København, fik han udstedt et nyt pas af myndighederne.

Det kan tyde på, at Omar el-Hussein havde planer om at flygte til eksempelvis Syrien efter angrebene, hvor han selv og to andre mistede livet, skriver Radio24syv.

Mediet har fået adgang til dokumenter fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), som Justitsministeriet har frigivet.

Ifølge dokumenter fra PET's Center for Terroranalyse havde den 22-årige mand 5. februar - blot ni dage, før han først dræbte en mand i forbindelse med et ytringsfriheds-arrangement på Østerbro i København og siden skød en jødisk vagt den jødiske synagoge i det indre København - fået udstedt et nyt pas.

Ifølge PET var angrebene ikke, som eksperter har gættet på, planlagt som selvmordsangreb, hvor gerningsmanden ønskede at dø i forbindelse med ildkamp med politiet.

I stedet anfører PET i en hidtil ukendt analyse, at udstedelsen af et nyt pas få dage før angrebene "kunne tyde på, at han planlagte udrejse - for eksempel til Syrien - efter angrebet", beretter Radio24syv.

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, hæfter sig ved, at den 22-årige mand fik udstedt et nyt pas, kort efter at han blev løsladt fra fængslet i forbindelse med en voldssag.

Kriminalforsorgen, der driver landets fængsler, havde nemlig tre gange fra maj til september 2014 advaret om, at den 22-årige mand blev radikaliseret i fængslet.

Politiets Efterretningstjeneste blev orienteret om, at den 22-årige i stigende grad blev radikaliseret - men blev ikke oplyst om hans løsladelse.

- I situationen her sker der det, han falder ned mellem to stole, fordi PET ikke får oplysningerne om, at han bliver løsladt.

- Hvis man havde lagt en advarsel ind i det øjeblik, hvor en radikaliseret person søger om nyt pas, så har man endnu en sikkerhed for, at man får de informationer, der gør, at man kan forebygge og forhindre, at pågældende gennemfører sine skrækkelige handlinger, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Radio24syv.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.