Danmark

Peter Øvig: Apple-censur er grotesk

Peter Øvig foruroliget over amerikansk censur af hans bog. Dansk Folkeparti kræver kulturministeren på banen.

Peter Øvig: Apple-censur er grotesk

Danske politikere er nødt til at forholde sig til, at et stort amerikansk computerfirma er ved at få betydelig indflydelse på dansk kulturliv.

Det fastslår journalisten og forfatteren Peter Øvig Knudsen, efter at Apple har nægtet at forhandle hans seneste bog, "Hippie 2", i den oprindelige udgave, fordi den indeholder fotos med nøgne mennesker.

- Hvis Apple bliver den dominerende boghandel i Danmark, så har vi en situation, at der sidder nogle amerikanske censorer på den anden side af Atlanterhavet og bestemmer, hvilke bøger man kan købe i den største boghandel i Danmark, siger Peter Øvig.

Han henviser til, at Apple med iTunes har sat sig på en meget stor andel af musikmarkedet.

- Og det ser ud som om, at det vil gå på samme måde med Apples ebogshandel, Ibookstore, der nærmer sig en andel på halvdelen af markedet, siger Peter Øvig.

Det andet bind i hans værk om den danske hippie-tid ligger, trods blandede anmeldelser, lunt på bestsellerlisterne.

Lige nu stammer hovedparten af indtægterne fortsat fra de trykte bøger, men på sigt er forventningen, at en stadigt større del skal hentes fra ebogssalg, for eksempel gennem Apples netboghandel.

- Det giver et meget foruroligende fremtidsperspektiv. Vi har jo ingen indflydelse på Apple, og vores forsøg på dialog med dem viser, at de er overhovedet ikke interesserede i at diskutere, siger Peter Øvig.

"Hippie 2" kan nu købes gennem Apples boghandel, men kun fordi forlaget bag, Gyldendal, har lavet en version, hvor de mere følsomme fotos er tildækket. Som en lille hilsen til Apple er der sat små, røde æbler hen over for eksempel kønsorganer og bryster.

Peter Øvig håber, at sagen om censureringen af hans bog, dels får politikerne til at reagere, og dels skaber opmærksomhed hos de danske bogkøbere, så de tager stilling til, om de vil købe censurerede udgaver.

- Vi taler jo altså om et amerikansk firma, der sidder i USA og censurerer i en dansk bog, der skal udgives i Danmark, siger Peter Øvig, der allerede har opnået politisk opmærksomhed.

Dansk Folkeparti har nemlig bedt kulturminister Uffe Elbæk (R) tage stilling til sagen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.