PFA: Bankerne tjener på høj Cibor-rente

Bankerne fastsætter selv den toneangivende rente højt, og det giver dem milliarder af kroner i indtægt.

PFA: Bankerne tjener på høj Cibor-rente

Stormen om bankernes fastsættelse af den toneangivende Cibor-rente fortsætter med uformindsket styrke.

Direktør i PFA's Kapitalforvaltning, Poul Kobberup, går nu også ud og slår fast, at bankerne tjener kassen, fordi otte banker får lov til at bestemme, hvad renten for cirka 500 milliarder kroner skal være uden myndighedskontrol og reel prissætning.

- Jeg vil formode, at bankerne har en interesse i at holde renten så høj som muligt. For bankerne er det en fordel, at der er så stor en afstand mellem indlån og udlån som muligt, siger Poul Kobberup til Berlingske Business.

Han er kritisk over for, at eksempelvis Nordea nu vil flytte kunder med billige realkreditlån over i lån, hvor renten fastsættes efter Cibor.

Cibor-renten fastsættes hver dag ved, at otte banker indrapporterer den rente, de vil tage for at låne penge ud til en anden bank. Så fjernes de to højeste og to laveste indberetninger, og der udregnes et gennemsnit af de fire sidste.

Den svenske storbank SEB fremlagde fredag en analyse, der konkluderede, at Cibor-renten var forkert prissat. Det skulle betyde, at danske virksomheder og kunders renteomkostninger kan ligge flere milliarder kroner over det reelle niveau.

Nationalbanken er opmærksom på problemet, og selvom man blev enig med bankernes brancheforening, Finansrådet, om at skabe et alternativ til Cibor, er der ikke sket noget. Ifølge dagbladet Børsen blokerer bankerne for det mere gennemsigtige alternativ.

For at kunne indføre den nye Cita-rente skal der findes en række nye stillere, som kan offentliggøre deres interne Cita beregnet på de såkaldte renteswaps, hvilket vil give en mere markedsorienteret rentesats.

- Vi har været ude at se, om vi kunne finde et antal stillere til det her, men det har altså ikke kunnet lade sig gøre, siger Søren Gade, underdirektør i Finansrådet, ifølge Børsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.