Pia K. sætter regeringen og Venstre skakmat

DF nedlægger veto mod at skære i overførselsindkomster. Det gælder både for Venstres forslag og regeringens.

Pia K. sætter regeringen og Venstre skakmat

Hverken Venstres forslag til skattereform eller regeringens har nogen chance for at blive gennemført på denne side af et folketingsvalg.

Det fastslår Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, efter at hendes parti har nedlagt veto mod at skære i overførselsindkomsterne.

- Det kan man ikke gøre, og det ved Venstre også godt. Det kan ikke realiseres, hvis det er på basis af overførselsindkomster, siger Pia Kjærsgaard.

Både regeringen og Venstre ønsker at lette skatten på arbejde. For at få råd til det har regeringen foreslået at ændre den måde, overførselsindkomsterne stiger på.

Som det er nu, reguleres de i takt med lønudviklingen, og det vil regeringen ændre, så de stiger mindre.

Men det område er omfattet af det såkaldte satspuljeforlig, som alle partier, undtagen Enhedslisten, er med i. Det betyder, at reglerne ikke kan ændres, uden at alle er enige.

Forringelsen af overførselsindkomsterne er ellers en hjørnesten i regeringens plan om frem til 2022 at sænke skatten på arbejde med 14 milliarder kroner og øge arbejdsudbuddet med 14.600.

Heraf kommer de tre milliarder kroner alene ved at "afdæmpe" reguleringen af overførselsindkomsterne. En øvelse som samtidig skal give 6600 ekstra par hænder på arbejdsmarkedet.

Venstre vil også bruge penge fra regulering af overførselsindkomster til skattenedsættelser.

- Måske er der en overvejende sandsynlighed for, at det hele falder på gulvet. Regeringen befinder sig i en dyb krise, siger Pia Kjærsgaard.

Spørgsmål: Har du sat alle reformpartierne skakmat med det her træk?

- I hvert fald i forhold til overførselsindkomster. Der er slet ikke noget at komme udenom. Det er forligsstof, og vi vil ikke medvirke til et indgreb over for pensionister, førtidspensionister, arbejdsløse og kontanthjælpsmodtager, siger Pia Kjærsgaard.

Regeringen er opmærksom på, at den lavere stigning i overførselsindkomster først kan træde i kraft efter et valg, hvis Dansk Folkeparti blokerer.

Konsekvenserne for skattereformen vurderes dog ikke at være så store, da reguleringen ikke bidrager så meget i reformens første år som senere hen.

Samtidig er der mulighed for at udskyde nogle af de elementer, der koster penge.

/ritzau/