Pia Kjærsgaard vil gøre op med korte høringsfrister

Folketingets formand Pia Kjærsgaard er "åben" over for forslag mod forhastet lovgivning i Folketinget.

Dansk Folkeparti årsmøde søndag i Herning Foto: Scanpix/Henning Bagger

Dansk Folkeparti årsmøde søndag i Herning Foto: Scanpix/Henning Bagger

Den radikale leder Morten Østergaard og gruppeformand for Venstre Søren Gade vil ændre reglerne for de lovforslag, som bliver hastet igennem i Folketinget. Sådan lyder de to folketingspolitikeres opråb i Berlingske.

Til Ritzau siger formanden for Folketingets Præsidium, Pia Kjærsgaard (DF), at hun er "åben" over for at se på en ændring af reglerne.

Samtidig ønsker hun at se på høringsfristerne, som hun mener er et generelt problem. De er ifølge hende alt for korte.

- I et demokrati har man selvfølgelig ret til, at lovforslag bliver ordentligt behandlet, siger den tidligere formand for Dansk Folkeparti.

- Det er sammenholdt med, at der er for korte høringsfrister. Det gælder i rigtig mange sammenhænge og ikke bare i forhold til de forslag, som er blevet hastebehandlet, siger hun.

I det forgange folketingsår har politikerne set bort fra Folketingets anbefalinger om en høringsfrist på mindst fire uger i mere end en tredjedel af forløbene omkring ny lovgivning.

Blandt andet blev et lovforslag om strammere regler for familiesammenføring hastebehandlet tilbage i slutningen af maj.

Pia Kjærsgaard understreger, at i de tilfælde, hvor der er tale om en egentligt hastebehandling af en lov, har det ifølge hende været berettiget.

- Det har været berettiget i de udlændingesager, vi har kendt fra det forgange folketingsår, hvor det har drejet sig om at reagere hurtigt.

- De gange vi virkelig har hastebehandlet, har der jo været tale om demokrati, når en stor gruppe i Folketinget accepterer, at det foregår på den måde, siger hun.

For at gøre op med de korte høringsfrister foreslår Morten Østergaard og Søren Gade konkret en ændring af Folketingets forretningsorden.

Den skal sikre, at love vedtaget ved hastebehandling, inden for kortest mulig tid skal gennemgå en helt almindelig lovbehandling.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.