Pia Olsen Dyhr: Børneområdet og klima kommer først

Folketinget åbner tirsdag, hvor statsminister Mette Frederiksens åbningstale vil være omdrejningspunktet.

SF-formand Pia Olsen Dyhr har børneområdet og klima på radaren som noget af det første i den politiske sæson, der officielt skydes i gang tirsdag. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

SF-formand Pia Olsen Dyhr har børneområdet og klima på radaren som noget af det første i den politiske sæson, der officielt skydes i gang tirsdag. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Der er fire år til at opfylde elementerne i det såkaldte forståelsespapir mellem S-regeringen og rød blok.

Det siger SF-formand Pia Olsen Dyhr inden Folketingets åbning, hvor statsminister Mette Frederiksen skal holde sin første åbningstale efter valget.

- Men der skal ikke være nogen tvivl om, at på børneområdet skal vi i gang med det samme. Det samme gælder klima. Men det er ikke alt, vi kan nå at begynde med i morgen.

- Der er ting, der tager tid. Det er første dag i Folketinget, så ro på, siger hun.

Mens SF's formand siger, at tingene skal gøres i den rigtige rækkefølge, er tålmodigheden ikke den samme hos De Radikale. Her siger politisk leder Morten Østergaard:

- Langt det meste vil kunne gennemføres inden for det første folketingsår, og vi håber, at det vil afspejle sig i både åbningstalen og lovprogrammet samt finanslovsforslaget, siger han.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, ligger på linje med Pia Olsen Dyhr.

- Jeg er da enig i, at der er meget at være utålmodig omkring, der er masser at tage fat på. Men det er altså ikke kun en etårsplan, det er som minimum en fireårsplan, siger Pernille Skipper.

- Der er nogle ting, som vi fra Enhedslistens side har været meget klare om, at vi vil have datoer på. Det gælder for eksempel, at klimaloven skal være vedtaget inden 1. januar. Vi mener også, at børnene i Sjælsmark skal være ude inden 1. januar.

- Men det er jo ikke bare en etårsplan. Når vi har fået en garanti mod borgerlig økonomisk politik, der øger uligheden og tager fra dem, der i forvejen har mindst, så gælder det ikke kun det første år, så gælder det alle fire år, siger hun.

For SF er minimumsnormeringer et hovedfokus. Partiet ønsker en lovbestemt normeringsmodel, der pålægger kommunerne, at der maksimalt må være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne.

På klimaområdet skal der laves en ny klimalov. Målet er, at drivhusgasserne skal reduceres med 70 procent inden 2030. Størstedelen af Folketingets partier har tilsluttet sig det mål.

Et forståelsespapir er en ny opfindelse i dansk politik. S-regeringen har på grund af forståelsespapiret ikke fremlagt et regeringsgrundlag. Det udstikker ellers normalt regeringens mål for hele regeringsperioden.

I blå blok siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, at det største oppositionsparti vil gå konstruktivt og kritisk til værks.

- Vi skal trække regeringen i den rigtige retning. Vi er et ansvarligt parti. Det skal vi være, uanset om vi er i regering eller i opposition, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.