Udland

Piger i Irak længes efter at få deres liv tilbage efter IS

To unge piger og deres familie undslap Islamisk Stat efter at have været "menneskelige skjolde".

Det første, den 16-årige irakiske pige Afrah gjorde, da hun flygtede fra Islamisk Stat (IS) nær storbyen Mosul, var at fjerne sløret fra sit ansigt og smide det trodsigt til jorden.

Den irakiske teenagepige og hendes storesøster samt 14 andre familiemedlemmer og slægtninge blev kidnappet af den militante gruppe som menneskelige skjold.

De blev taget til fange, da Islamisk Stat trak sig tilbage fra Afrahs hjemby, Tikrit, tidligt sidste år.

I halvandet år blev pigen og halvdelen af hendes familie holdt fanget i landsbyen Bawiza, som ligger lidt nord for Mosul. Pigerne holdt lav profil under deres fangenskab og holdt sig inden døre næsten hele tiden.

IS, som tog gidsler for at bruge dem menneskelige skjold mod luftangreb, har henrettet folk i Mosul og brugt kvinder fra religiøse mindretal som sexslaver og tvunget konservative love ned over sunnimuslimske kvinder.

- Hvis man gik uden slør, så blev man idømt en bøde på omkring 50.000 dinarer (280 kroner). Derefter ville man blive slået som straf, siger Afrah.

- Jeg gik næsten aldrig ud. Jeg sov og spiste, og det var det. For et par måneder siden, lukkede de også internettet ned. Det var kedeligt, og jeg skulle gå på deres skoler, hvor man lærer om våben og religion, siger hun.

Den ældste af de to søstre undgik med nød og næppe at blive gift med en af Islamisk Stats krigere i Bawiza.

- Min far afviste at give min hånd til den fyr, siger hun og tilføjer, at dette næsten havde kostet hendes far livet, da han efterfølgende blev beskyldt for at være spion og blev slæbet for en IS-domstol.

Han blev løsladt, da der ikke var nogle beviser mod ham, og fordi den kriger, som ville giftes med hans datter, havde en lav rang.

De irakiske sikkerhedsstyrker rykkede ind i landsbyen for et par dage siden, som led i en amerikanskstøttet kampagne, der skal befri Mosul fra IS, løb de to piger ud til de pansrede køretøjer.

De vil nu tilbage til Tikrit og genoptage deres studier. Afrah er i gang med tandlægestudier, mens hendes søster arbejder med fødevarehygiejne.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.