Udland

Pilot vil over Middelhavet i soldrevet fly

Den første interkontinentale flyvning alene ved hjælp af solenergi sker i disse timer mellem Europa og Afrika.

Pilot vil over Middelhavet i soldrevet fly

En schweizisk eventyrer er ved at gennemføre verdens første interkontinentale flyvning med et soldrevet fly. Han lettede tidligt tirsdag fra Spaniens hovedstad, Madrid, og har sat kursen mod Rabat i Marokko.

Den 54-årige psykiater og ballonflyver Bertrand Piccard sidder bag styregrejerne i Solar Impulse-flyet, der er kæmpestort og med et vingespænd på 80 meter svarende til det på et Airbus 340-fly, men med en vægt på bare to ton.

Han førte det enorme eksperimentalfly næsten lydløst på vingerne fra Madrid-Barajas lufthavnen klokken 05.22.

Da solen steg op, sendte kameraer om bord billeder af det oplyste landskab syd for den spanske hovedstad, der strakte sig under flyet, der er udstyret med 12.000 solceller på vingerne for at skaffe energi til fire elektriske motorer.

- I en hel time havde jeg fuldmånen på min højre siden og solopgangen på min venstre. Det var bare helt fantastisk. Jeg havde alle regnbuens farver i himlen og også på jorden, siger Piccard fra cockpittet i et interview med AFP.

- Det handler ikke om at bruge solenergi til almindelige fly, siger han.

- Det handler mere om, at vi kan opnå de utrolige mål, næsten umulige mål med ny teknologi, uden brændstof, bare med solenergi og skabe opmærksomhed om, at hvis vi kan gøre det i himlen, så kan alle selvfølgelig også gøre det på jorden.

Piccard lod gradvist flyet stige op til 11.800 fod (3,6 kilometer), mens han med cirka 40 kilometer i timen fløj mod Sevilla i det sydlige Spanien.

Efter planen skal han krydse Gibraltarstrædet i 28.000 fods højde og flyve ind i marokkansk luftrum over Tanger og lande i Rabat-Sale lufthavnen omkring klokken 23 lokal tid (midnat dansk tid), uden at have brugt en dråbe brændstof.

Hver af motorerne på kulfiberflyet oplader 400 kilo lithium-polymer batterier i dagtimerne, hvilket gør det muligt for flyet at fortsætte færden om natten.

/ritzau/AFP