Pingviner har mistet smagen for fisk

Forudsætningen for at kunne have en livret er, at man kan smage, hvad man spiser. Men sådan hænger det åbenbart ikke sammen for pingviner

Pingviner elsker fisk, de kan bare ikke smage dem. Foto: Colourbox

Pingviner elsker fisk, de kan bare ikke smage dem. Foto: Colourbox

MICHIGAN:Pingviner elsker fisk! De spiser dagligt store mængder fisk, men nu tyder forskning på, at de faktisk slet ikke kan smage de fisk, de indtager. Et forskerhold fra University of Michigan i USA har gennemgået de gener, der styrer smagssanse blandt fem pingvin-arter. Det skriver videnskab.dk

De opdagede, at smagssanserne sød, bitter og umami slet ikke eksisterede hos de antarktiske pipfugle.

Selvom pingviner dagligt spiser masser af fisk, mener forskerne, at de burde have et gen for at kunne smage umami - et såkaldt receptorgen. Umami er - sammen med surt, sødt, salt og bittert - en af de fem grundsmage, som menneskets smagssans kan registrere.

- Pingviner spiser fisk, så man skulle gå ud fra, at de i hvert fald havde behov for umami-receptorgener for at kunne smage fisken, men af en eller anden årsag har de dem slet ikke, siger lederen af studiet, professor Jianzhi Zhang ved institut for Økologi og Evolutionsbiologi på University of Michigan i USA.

Hvorfor ”voldtager” sæler pingviner?

Ved institut for Bioscience på Aarhus University sidder professor Tobias Wang og forsker i netop dyrefysiologi, læren om dyreorganismer og deres funktioner. Han synes, at det er et interessant studie, forskerne har udgivet.

- Det er virkelig spændende, det her studie. Det er interessant, at pingvinerne har mistet smagen for sød, bitter og umami. Specielt umami er interessant, da man jo går ud fra, at de i det mindste burde kunne smage det, som de til daglig spiser, siger Tobias Wang.

Hvorfor dyrene mangler lige netop generne for de tre bestemte smagssanse, men stadig har generne for sur og salt, var forskerholdets næste opgave at finde ud af.

Forskeres pingvin-droner blev en del af kolonien

- Det ser ud som om, en lav temperatur leder til tab af de her smagssanse. Det kunne være rigtig interessant at kigge nærmere på det, og inkludere andre hvirveldyr fra kolde regioner for at se på præcist hvilke sanser, der virker i hvilke regioner, siger Tobias Wang.

Til spørgsmålet om, hvorvidt pingvinerne ikke bare kan svømme mod varmere farvande for at få deres smagssanse tilbage, svarer han kort og kontant:

- Nej! Efter en naturlig selektion er det meget usandsynligt, at et gen kan mutere tilbage igen.

Goliat-edderkop fundet i Sydamerikas jungle

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden