Udland

Pinochet-hyldest vækker vrede i Chile

Fremvisningen af en dokumentar, der hylder tidligere diktator Pinochet, har bragt sindene i kog i Chile.

Pinochet-hyldest vækker vrede i Chile

Hundreder af demonstranter kom i kamp med politi i Chiles hovedstad, Santiago, søndag, da de protesterede mod fremvisningen af en ny dokumentar, der hylder landets tidligere diktator Augusto Pinochet.

- Morder! Morder!, råbte demonstranterne ved Teatro Caupolican i Santiago før fremvisningen af dokumentaren med titlen "Pinochet".

Dokumentaren hylder generalens tid som diktator fra 1973 til 1990.

Flere demonstranter bar masker for at skjule deres identitet, mens de kastede sten mod politiet, der havde opsat vejspærringer.

Mere end 500 betjente i kampuniformer svarede igen ved at affyre tåregas og vandkanoner for at forhindre demonstranterne i at nå teatret, hvor et par tusinde tilhængere af diktatoren var samlet for at se hyldesten.

Politiet rykkede frem mod demonstranterne, der forsøgte at flygte. Flere af dem blev fanget og arresteret. Nogle demonstranter angreb Pinochet-tilhængerne og forsøgte at forhindre dem i at nå frem til teatret.

Kampene varede omkring to timer. 64 blev arresteret og 22 blev såret heraf 20 demonstranter og to politifolk, oplyser myndighederne i Santiago.

Dokumentaren har udløst en større konflikt, hvor Pinochet-tilhængeres krav om ytringsfrihed har stødt familierne til ofrene for diktatorens regime, der er rasende over, at dokumentaren får lov til at blive vist.

Chiles første højrefløjspræsident siden Pinochet, Sebastian Piñera, har sagt, at regeringen ikke støtter hyldesten, men respekterer filmens ret til at blive vist.

Mere end 3200 blev dræbt eller forsvandt under Pinochets styre, og historikere har dokumenteret omkring 37.000 sager om tortur og ulovlige fængslinger.

Pinochet døde som 91-årig i 2006. Han blev aldrig stillet til ansvar for forbrydelserne under hans regime.

/ritzau/AFP