Vin

Pinotage fra moderne kælder

Sydafrikas nationale vin bliver bedre ved lagring på egetræ

Forleden skænkede jeg vin fra den sydafrikanske nationaldrue pinotage for nogle vindrikkere, som bestemt ikke bryder sig om den - eller det gjorde de ikke. De fik den blindt, altså bare i en karaffel, så de ikke vidste andet, end at de fik rødvin. Den fik masser af ros: fyldig, flot integreret træ, god struktur. Nogle gæt på, at den måske kunne komme fra Rhône-dalen. Det var Southern Right Pinotage 2008 fra vinområdet ved Hermanus helt ud til havet på Sydafrikas sydkyst. Her blæser kølige vinde fra Antarktis ind over land, og det giver helt specielle forhold for pinot noir-druen, men også pinotage, der ellers er kendt fra de varmere områder lidt inde i landet og tættere på ved Cape Town. Manden bag Southern Right og vindyrkningen i det kølige område er Anthony Hamilton Russell. Hans familie er kendt for at producere fremragende pinot noir, men han havde altså også en ide om, at pinotagen ville klare sig godt her. Sammen med to andre har han i en halv snes år produceret vin herfra - først på leje marker, nu ejer de dem selv. Den seneste investering er et nyt vineri opkaldt efter de hvaler, der mellem maj og december kan ses i Walker Bay kun tre kilometer fra vinmarkerne. Vineriet blev færdigt for bare to år siden. Han er en af flere, der har set de store muligheder i pinotagen, som først foldes ud, når den bliver behandlet ordentligt. Planten blev skabt midt i 1920'erne i Stellenbosch ved en krydsning af pinot noir og hermitage (som i dag mest kaldes cinsault). Den er sund, let at håndtere i markerne, og den kan producere en masse liter most. Det sidste har været et af problemerne, for hvis den får lov til det, bliver det vinøse resultat elendigt. Dårlig pinotage lugter animalsk, kunstigt af maling, og brændt gummi. Da jeg første gang var i Sydafrika for en snes år siden, var det bl.a. den slags vin, vi smagte. Det var ingen spøg. Oven i var garvesyrerne så rå, at vi nærmest mistede slimhinderne i munden. Det elendige image har druen så kæmpet med helt frem til nu, da moderne, ambitiøse vinmagere har haft en helt anden tilgang til druen. Bl.a. holder de høsten nede på omkring 50 hl/ha. Det er under halvdelen af, hvad druen kan præstere. Den lille mængde giver langt bedre vin. Nu ofres der også det bedste kælderarbejde og nye egetræsfade på sagen. Netop afrunding på fad har vist sig helt afgørende for de gode resultater. Under en smagning i kælderen hos Hamilton Russell sidste år kom vi igennem en række pinotager, så jeg var ikke i tvivl om kvaliteten, da de danske vindrikkere blev udfordret. De var lige så overbeviste. Det er en fantastisk fremgang. En anden pinotage, jeg netop har smagt, kommer fra Welgegund i Western Cape. Også den har en perfekt struktur, men den har et helt andet udtryk med mynte i duften og smagen. Årgangen var 2009, så vinen var helt ung. Det var meget charmerende og elegant. Der er intet at betænke sig på, hvis man bryder sig om vin med godt fylde. Køb rigeligt, for vinene kan sagtens holde til nogle år på flaske. Mit gæt er 10 år, inden det begynder at gå ned ad bakke. Fakta Southern Right Pinotage2008: { 149,95 kr. hos H. J. Hansen/Vinspecialisten { Alkoholindhold: 13,5 procent { Samlet vurdering: Welgegund Pinotage 2009: { 124 kr. på www.proteawine.dk { Alkoholindhold: 14,5 procent { Samlet vurdering: