Pioner har fået hjorte på middagsbordet

Hjortefarmere kæmper mod krager, der slår kalve ihjel

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hjortefarmen ved Alstrup har cirka 70 dyr i alt.

MARIAGER:Da Ejvind Herlevsen for over 20 år siden kastede sig ud i hjorteavl, var det lidt af et pionerarbejde. Dengang var der kun få farme med hjorte, og danskerne havde endnu ikke fået smag for det vilde kød. Næstformanden for Landsforeningen af Danske Hjorteavlere, Frank Gade, Hobro, oplyser, at der i dag formodes at være cirka 650 farme fordelt over hele Danmark, hvor af 150 er med i landsforeningen. I Mariagerfjord Kommune er der mindst otte hjortefarme og Ejvind Herlevsens ”Bugge Skovgård” på Havndalvej 27 ved Mariager er én af dem. Procentvis er det flere end i andre kommuner, men det skyldes nok afsmitningen fra Ejvind Herlevsens mangeårige interesse. Sammen med hustruen Lene har han ca. 70 dyr på otte af sine halvtreds tønder jord. - Men jeg er kun del- og fritidsavler. Skal man leve af sin hjortefarm, må man have omkring 400 dyr, siger han. Ejvind Herlevsen blev pensioneret fra militæret i 1984. Han bosatte sig på slægtsgården i Alstrup og allerede året efter indhegnede han et stykke jord og indkøbte 20 dåer og en hjort. Det var ikke spor enkelt at komme i gang, for i 1984 var hjortefarme i Danmark noget helt nyt. Hjortekød var en næsten ukendt ret på middagsbordet og måtte ikke sælges i supermarkederne. Der var helt specielle krav til slagtning, som ingen slagtehuse magtede. Desuden var og er det stadig et problem, at hjortedyr ikke egner sig til nogen form for transport i biler. Hjorteavlerforening Ejvind Herlevsen meldte sig hurtigt ind i den nystiftede Landsforeningen af Danske Hjorteavlere. Han ville være med til at forbedre forholdene, og tre år senere blev han valgt som landsformand. Landets første hjorteslagteri åbnede i Års i 1988. Senere var han initiativtager til og medstifter af den europæiske hjorteavlersammenslutning FEDFA. Noget epokegørende var, da vildt kød blev omklassificeret til rødt kød, for det betød, at også almindelige slagtehuse måtte foretage udskæringer. I dag er hjortekød en handelsvare som alt andet kød. Det er blevet almindeligt som pålæg og som velsmagende kød til grillen. Kalve dræbt af krager - Det bedste ved hjorte er, at de aldrig bliver syge, hvis man ellers giver dyrene fred og ro og fodrer dem korrekt, siger Ejvind Herlevsen. - Men de nye kalve er meget udsatte. Sidste år blev mere end halvdelen af vores kalve dræbt af krager. Kragen søger de nye kalve, hiver endetarmen ud af dem, så de lige så stille forbløder ihjel. - Desværre er løsgående hunde også et problem. En hund kan forvolde stor skade med død tilfølge i en indhegning, konstaterer Ejvind Herlevsen, som for nyligt oplevede en schæferhund sprede død og rædsel i sin indhegning.