Udland

Pirater frigiver gidsler med et års forsinkelse

Pirater brød aftaler og beholdt fire sydkoreanere, da deres skib blev frigivet for et år siden. Nu er de fri.

Pirater frigiver gidsler med et års forsinkelse

Fire sydkoreanske søfolk slap lørdag ud i friheden efter 19 måneders fangenskab hos somaliske pirater. Det oplyser Sydkoreas udenrigsministerium.

Ifølge embedsmænd i Seoul synes de fire frigivne søfolk at være ved godt helbred. De er i sikkerhed på et sydkoreansk flådefartøj og vil blive fløjet til Seoul, når de har været igennem helbredsundersøgelser og andre procedurer.

Der er ingen sikre oplysninger om betaling af en løsesum. Det er oplyst, at de sydkoreanske myndigheder har støttet rederiet Glory Ship Management i forhandlingerne om gidslernes frigivelse.

Sydkoreanerne var søfolk om bord på den Singapore-flagede produkttanker MV Gemini, da skib og besætning blev kapret af pirater den 30. april sidste år.

Men da forhandlingerne om en løsesum mellem pirater og rederi syv måneder senere faldt på plads, brød piraterne alle aftaler og satte kun en del af besætningen fri - forbryderne beholdt de fire sydkoreanere, mens 19 andre blev løsladt.

Årsagen var, at Sydkorea tidligere havde befriet den sydkoreanske tanker Samho Jewellery med militær magt og taget seks somaliske pirater til fange. Derfor beholdt piraterne de fire sydkoreanere som gidsler.

Tendensen med at bryde aftaler og beholde gidsler trods betaling af løsesum begyndte i starten af 2011. Det siger direktør i det internationale sikkerhedsfirma Risk Intelligence Hans Tino Hansen.

- Vi har set det flere gange, at piraterne bryder alle aftaler og beholder gidsler. Det har betydet en ændret strategi ved andre frigivelser.

- I nogle tilfælde kastes flere løsesummer ned, og frigivelsen sker i etaper for at sikre, at alle gidsler bliver sat fri, siger Hans Tino Hansen.

Pirater beholdt også syv indiske søfolk som gidsler, da deres skib Asphalt Venture blev sat fri i midten af april sidste år fordi inderne har taget pirater til fange og sat dem i fængsel.

De syv indere har nu været gidsler i to år og to måneder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden