Pirateri er blevet en dårlig investering

Piratbagmænd finder nye mål for deres investeringer. De har tabt store summer de seneste ni måneder.

Pirateri er blevet en dårlig investering

Piratbagmændene har over de seneste seks til ni måneder tabt mange penge på at investere i angrebshold, at de finder nye mål for deres investeringer.

Derfor vil der nok ikke blive sendt angrebshold af sted på kapringstogter i samme antal som hidtil, selv om vejret igen er med piraterne.

Det vurderer direktør i det internationale efterretningsfirma Risk Intelligence, Hans Tino Hansen.

- Piratinvestorernes potentielle afkast er faldet drastisk de seneste seks til ni måneder.

- De har sendt angrebshold i søen, men enten er de taget af flådestyrkerne i området, nedkæmpet af bevæbnede vagter på handelsskibene, eller de er kommet tomhændet hjem, siger Hans Tino Hansen til Ritzau.

Han peger på, at tidligere fik de typisk kapret et nyt skib for hver af dem, de tjente millioner af dollar på at løslade. Sådan er det ikke mere. En krise har med andre ord også ramt pirateriet.

- Investorerne i pirateri, der typisk er somaliske forretningsmænd eller tidligere pirater, finder andre mål for deres investeringer. Det kan være andre kriminelle aktiviteter som smugling af våben, khat eller mennesker.

- Men det kan også være legale investeringer, i eksempelvis Mogadishu. Det er kendetegnende for organiseret kriminalitet, at når det møder modstand, flytter det sig enten geografisk eller forretningsmæssigt, siger Hans Tino Hansen.

Det er ikke mindst krigsskibenes antipiratindsats, handelsskibenes beskyttelse med bevæbnede vagter, og at det i visse dele af Somalia er blevet sværere at være pirat, der har gjort livet surt for piratbagmændene.

At de er ramt på indtjeningen betyder, at bagmændene beholder deres efterhånden beskedne fangster i form af skibe og gidsler i længere tid for at få så meget ud af deres investeringer som muligt.

De manglende investeringer i piratindustrien skal dog ikke få rederierne til at slække på forebyggelsen mod piratangreb.

- De skal blive ved med at beskytte skibe og besætninger effektivt med blandt andet bevæbnede vagter. Selv om de vil møde færre angrebshold, vil risikoen være lige så stor, når de møder et, siger Hans Tino Hansen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst