Pizzaen skal være grov

Det skal være slut med lyst brød i hotdogs, pizzaer og burgere.

Det mener næsten halvdelen af danskerne, som er klar til at forbyde næringsfattigt hvidt brød i den i forvejen usunde junkfood. I en meningsmåling fra analyseinstituttet AC Nielsen støtter 48 procent et krav om, at fastfood-brød fremover skal bestå af mindst 50 procent fuldkorn. Det skriver metroXpress. - Det er en holdning, som vi deler. Vi spiser markant mindre fuldkorn i dag, end vi gjorde tidligere, og det er et stort sundhedsproblem, fordi kornet forebygger nogle af de helt store livsstilssygdomme. Derfor skal vi sørge for, at fuldkorn er tilgængeligt der, hvor folk spiser deres brød, siger Regitze Siggaard til metroXpress. Hun er leder af en kampagne, der fra i dag og to år frem skal lære danskerne at spise fuldkorn igen. Bag kampagnen står det såkaldte Fuldkornspartnerskab, der har bestilt den omtalte meningsmåling. Partnerskabet består foruden myndigheder og interesseorganisationer af en lang række producenter og forhandlere af fødevarer, og Regitze Siggaard håber, at de vil støtte et branchekrav om fuldkorn i fastfoodbrød. En forhåbning, der deles af Venstres fødevareordfører, Tina Nedergaard. - Det her er ikke et område, vi kan eller vil lovgive på, og derfor er det meget positivt, hvis branchen selv går ind og tager initiativ til at levere nogle sundere produkter. Så er chancen for, at reglerne bliver overholdt, også meget større, siger hun til metroXpress. I fuldkorn bevares kernernes skaller og kim, som indeholder langt størstedelen af kornets vi-taminer og mineraler. Det gør det langt sundere end såkaldt raffineret korn, som bruges i hvidt brød. Derfor støttes den nye kampagne også af kosteksperter, som dog advarer om, at fuldkornsbrød langtfra er nok til at gøre burgere, pizzaer og hotdogs sunde. - Det er et lille skridt på vejen, men man burde gå længere og også få gjort noget ved sukkeret og al den skadelige fedt. Hvis vi bliver ved med at proppe os med det, bliver vi kun federe og sygere, siger Frede Bräuner, der er kostekspert med speciale i børn og unges madvaner.