Pizzapakker i fornem stil

Stutteri York præsenterede hingste hos partneren Møgelholt Stutteri

MØGELHOLT: Romantikken har trange kår, når heste skal bedækkes. Det foregår sjældent efter naturmetoden, de udkårne ser ikke en gang hinanden, men må forlade sig på deres ejeres dømmekraft, og dernæst sker akten med, hvad stutteriejer Nick Elsass kalder en "pizzapakke" med posten. Pakken indeholder et reagensglas med hingstens bidrag til affæren og et køleelement til at holde det frisk. - Det er selvfølgelig præget af, at der handler om levende væsener, men ellers er det kommerciel "business", konstaterer Nick Elsass, der i går havde forladt Stutteri York i Nordsjælland til fordel for de - trods alt - noget mere ydmyge omgivelser hos Stutteri Møgelholt mellem Veddum og Øster Hurup. Anledningen var et nys indledt samarbejde mellem de to stutterier om at formidle hingstesæd til hoppeejere. Samarbejdet er kommet i stand ved et tilfældigt, men ifølge de to parter, lykkeligt sammentræf af tilfældigheder. - Luise Rasmussen har tidligere været staldmester hos os, og efterhånden er det gået op for os, at vi har flere fælles bekendte, og lige pludselig sad vi så sammen allesammen, forklarer Nick Elsass. Dermed var ideen født til et samarbejde med Stutteri Møgelholt, hvor Luise Rasmussen nu er involveret, ikke så meget med driften, men mere som kæreste til indehaver Kristian B. Olesen. Sidstnævnte var kisteglad over de nye "varer", han har fået på hylden. Som formidler af Yorks hingste af meget varieret afstamning er det en indtægtskilde, men også en mulighed for at sætte fokus på Møgelholts eget avlsmateriale. - Der er ingen tvivl om, at vi er mere afhængige af dem, end de er af os. Men det er altså også en stor gevinst for hoppejerne. Ved at opstalde og lade hopperne inseminere her kan de spare dyrlægeudgifterne, og på den måde er blod af fornem kvalitet lige pludselig kommet inden for økonomisk rækkevidde, forklarer Kristian B. Olsen, mens Nick Elsass er godt i gang med salgsarbejdet inde i ridehallen. Ud over hustruen og medejeren af York, Kiddy Elsass, har han nemlig bragt fire dressurhingste, trænere og beridere med sig for at præsentere, hvad der gemmer sig i "pizzapakkerne". - I må tilgive mig, at jeg taler om hingstene som soen om sine egne grise, men hvis ikke jeg var begejstret, hvordan skulle I så kunne blive det, spørger han i mikrofonen. Publikum svarer i form af solide klapsalver over det, de ser: Korte, men stilfulde opvisninger af nogle af de fineste dressurheste i Danmark. - Selve distributionen foregår pr. korrepondence med pizzapakker, men det er vigtigt for markedsføringen, at vi kommer ud og præsenterer hingstene. Her kan hoppejerne "smell, feel and touch" (lugte, føle og røre, red.) hingstene og forvisse sig om, at de kan gå, forklarer Nick Elsass. Luise Rasmussen erklærer sig tilfreds med fremmødet, der starter med godt 100 tilskuere og i løbet af eftermiddagen stille og roligt arbejder sig op. - Vi havde regnet med 100 og håbet på 200, siger hun med et stort smil, der bortvejrer enhver antydning af skuffelse.