Fødevarer

Plads til en gris - eller to

SKIBSBY:Den er ikke let at få øje på, den lille, nærmest undseelige rødstensbygning, som den ligger der, klemt inde mellem det gamle mejeri og den gamle brugsforening. Men hvor det er mange år siden, mejeriet og brugsforeningen måtte dreje nøglen om, er der stadig liv i det gamle frysehus. Da Skibsby Frysehus blev bygget i 1959, havde næsten alle byer deres eget frysehus. Her kunne indbyggerne for et mindre beløb leje en boks til at have deres frysevarer i. Men efterhånden som husstandene fik råd til en fryser, lukkede flere og flere af de fælles frysehuse. Selvom det i dag er normalt for de fleste at have en fryser i hjemmet, kører Skibsby Frysehus stadig videre. Nu bruges boksene mest af folk, der har brug for lidt mere plads, fordi de har fået slagtet en gris, et lam eller lignende. Christian Nielsen er formand for Skibsby Frysehus, og hans familie er en af de mange, der lejer en boks. - Vi slagter kalkuner om efteråret, og det kan godt være svært at have plads til dem i fryseren derhjemme. Så er det godt med en ekstra fryser. Der er store og små bokse. Hvor store de helt præcist er, ved Christian Nielsen ikke på stående fod. - Men vi plejer at sige, at der kan være en gris i de små bokse og to grise i de store. Men selvom der er god plads i boksene, kan de komme til kort. Lam i boksen - Der var engang nogen, der skulle lave grillstegt lam til en sommerfest, men der var ikke plads i boksen. Så lammet stod på alle fire ben på gulvet i fryserummet, fortæller Christian Nielsen Fryseboksene er ganske populære og enkelte af dem, der har haft boks fra starten i 1959, har stadig boks i frysehuset. En pris på 50 øre om dagen for en lille boks og 1 krone om dagen for en stor kan ikke skræmme mange væk. Prisen kan holdes så langt nede, fordi den eneste udgift er til elektricitet. Huset er betalt, og inde i huset er det meste, som det var, da det blev bygget. Faktisk er det næsten som at blive smidt 40 år tilbage i tiden, når man træder ind i fryserummet. Boksene har de originale låger, og der er stadig en stor indfrysningsboks i det ene hjørne, hvor selv store stykker kød bliver hurtigt gennemfrosne. Lidt er der dog blevet lavet om. Sidste år fik Skibsby Frysehus et tilskud fra Nordjyllands Amt til nogle forbedringer. Dermed blev der blandt andet råd til en efterisolering og et varmekabel ved døren ind til fryserummet, så døren ikke længere binder på grund af frosten. Christian Nielsen regner med, at Skibsby Frysehus kan køre videre nogle år endnu. Ud af 63 bokse er kun ti ikke lejet ud, og Christian Nielsen håber på, at også de kan få lejere. - Mange går jo op i, hvad de spiser, og hvor det kommer fra. Vi øjner jo en mulighed for at leje flere bokse ud nu, hvor der er kommet mere fokus på det, og hvor der for eksempel er mange, der handler i gårdbutikker.