Plads til naturen i landbruget

Vildt- og miljøafgrøder vinder indpas i det intensive landbrug

Egon Kjøller
VILDTET TRIVES og landmanden også - langs læbælterne på V. Nejsig ved Gandrup har Carl Christian Pedersen (t.v.) sået afgrøder til glæde for den vilde fauna og med små midler øget naturindholdet i det intensive landbrugsland. Det vil vi se mere af, forventer planteavlskonsulent Poul Madsen (t.h.) Foto: Mette Nielsen
Natur 13. september 2009 01:32

Når landmanden dyrker sin jord, er det forretning frem for alt. Det skal kunne betale sig, og den realitet kan være kilde til konflikt med det omgivende samfund. Men helt så sort-hvidt behøver det ikke være, og hos mange landmænd er der voksende interesse for at forene natur, miljø og landbrug. Landmand - og jæger - Carl Christian Pedersen, V. Nejsig, Gandrup, er en af dem. - For mig hænger natur og landbrug uløseligt sammen, siger han. Gårdens 260 hektar bliver dyrket med industrikartofler, frøgræs, hvede og byg. Det er intensivt landbrug, og her er ikke plads til hverken vilde dyr eller planter. Men ned gennem markerne løber blomstrende bælter af planter, der ikke i den forstand er "til nytte". Disse vildtstriber ser ikke bare godt ud en solfyldt septemberdag med fuldt knald på den blå himmel, solsikkens gule farver og sommerfuglenes spraglede vinger. De er også til glæde for den vilde fauna - insekterne, agerhønsene, harerne og hjortevildtet. - Vi har prøvet at lave en bufferzone mellem det ekstensivt og intensivt drevne landbrug, forklarer Carl Christian Madsen.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...