Lokalpolitik

Plakatfulde lygtepæle snart tomme

Weekenden er sidste chance for at fjerne valgplakater, hvis kandidater vil undgå en kommunal regning.

En enkelt af Karsten Lauritzens 4000 valgplakater hænger tilbage i Aalborg, nærmere bestemt på Vestre Allé. Foto: Henrik Bo.

En enkelt af Karsten Lauritzens 4000 valgplakater hænger tilbage i Aalborg, nærmere bestemt på Vestre Allé. Foto: Henrik Bo.

For en uge siden var de nordjyske gader plakatfulde. Nu er de allerfleste plakater med kontrafejer af folketingsvalgets kandidater pillet ned - helt som reglerne kræver. Men: Der hænger en enkelt eller to plakater rundt om i Nordjylland. Deres ophavsmænd må belave sig på, at de kan få en regning fra den lokale kommune, hvis det ender med, at dens medarbejdere må fjerne de resterende plakater. Ifølge reglerne skal plakaterne og det, de er hængt op med, været taget ned igen "senest otte dage efter valgdagen ved døgnets afslutning". De, der endnu har plakater hængende, får dog denne gang lidt ekstra respit, fordi valget fandt sted en torsdag. Overblik mandag - Vi sender altså ikke folk på weekendarbejde for at tjekke plakaterne. Men mandag formiddag danner vi os et overblik. Og hænger der til den tid stadig plakater i Aalborg Kommune, vil vi rykke de ansvarlige. Og hvis dét ikke hjælper, vil vi selv pille plakaterne ned og sende en regning til de ansvarlige, siger Henrik Nyrup, der er teamkoordinator i Aalborg Kommune. I andre kommuner lægger man an til en tilsvarende håndtering af eventuelt resterende valgplakater. Regning til kandidat Reglerne siger, at plakater skal være forsynet med navn og telefonnummer på en person i partiet, som er ansvarlig for den pågældende plakats ophængning (og nedtagning!). - Mangler disse informationer, sender vi i stedet regningen til den kandidat, plakaten reklamerer for, siger Henrik Nyrup. Denne mulighed rummer de nye regler - dog med en måske mest teoretisk kattelem for, at kandidaten kan slippe for at betale. I reglerne hedder det: "Hvis valgplakaten ikke indeholder de nævnte kontaktoplysninger, kan den fysiske eller juridiske person, der agiteres for på valgplakaten, pålægges at afholde disse udgifter, medmindre den pågældende kan sandsynliggøre, at ophængningen ikke er sket på den pågældendes foranledning". Henrik Nyrup fra Aalborg Kommune siger, at generelt har kandidaterne indtil nu fulgt de helt nye spilleregler for plakatophængning, som for første gang var gældende ved dette valg. - Tag den som souvenir! En af ophavsmændene til de nye regler, det genvalgte folketingsmedlem Karsten Lauritzen (V), havde 4000 plakater spredt over Nordjylland. Han siger til NORDJYSKE, at de "aller-allerfleste er taget ned igen". - Men jeg tør ikke udelukke, at der er en enkelt smutter, siger han. Karsten Lauritzen opfordrer borgere, der måtte se en plakat med hans billede, til at kontakte ham på mail eller telefon. - Så rykker vi straks ud og fjerner den. Alternativt er man også velkommen til selv at tage eventuelt overskydende plakater, hvis man har lyst til en souvenir om folketingsvalget 2011, siger Karsten Lauritzen.