Planer om at nedlægge landbetjenten

Gruppe skal se på muligheder for sammenlægning med nærpolitiet

Arkivfoto: Torben Hansen <i>Foto: Torben Hansen</i>

Arkivfoto: Torben Hansen Foto: Torben Hansen

NORDJYLLAND:Landbetjentens endeligt kan være lige rundt om hjørnet.

I hvert fald har Nordjyllands Politi nedsat en arbejdsgruppe, der skal analysere konsekvenserne ved at flytte landbetjentens stilling til nærpolitiet.

Det sker for at undersøge, om det giver en bedre udnyttelse af ressourcerne og en mere ensartet service, oplyser politiinspektør Stig Lundbo.

Service og besparelse

Han er leder af projektgruppen, som skal se på landpolitiets organisering, og afviser ikke, at det sker af sparehensyn.

- Men det er primært for at give borgerne en mere ensartet service. Hvorfor skal der eksempelvis være en landbetjent i Arden, men ikke i andre byer, som er større. Derfor vil vi undersøge, om vi kan udnytte ressourcerne bedre, hvis vi lægger landbetjentens stilling sammen med nærpolitiet, siger Stig Lundbo.

Han peger på Brønderslev Kommune som et eksempel. Her er der landbetjente i både Dronninglund og i Hjallerup samt en nærpolitistation i Brønderslev, mens Vesthimmerland er et andet eksempel med en landbetjent i Aalestrup og nærpoliti i både Aars og Løgstør.

Længere til politiet

Stig Lundbo medgiver, at en sammenlægning vil betyde, at nogle borgere får længere til politiet, men i følge politiinspektøren er behovet for ekspeditionstider hos en landbetjent skrumpet ind.

- Landpolitiet blev indført i 1972, og siden har vi kun lavet mindre ændringer i ordningen, selvom pas og kørekort nu ordnes af kommunerne. Verdenen har forandret sig meget de senere år. Borgeren har ikke længere så stort behov for fysisk at møde landbetjenten. Mange opgaver som bestilling af straffeattest eller underretninger til politiet sker elektronisk i dag, siger Stig Lundbo.

Ved politireformen i 2007 blev distrikterne for landpolitiet ikke tænkt ind i reformen, og derfor er der ingen sammenhæng mellem placeringen af landpolitidistrikter og løsning af opgaver, oplyser han.

Her er der landbetjente

Såfremt land- og nærpolitiet lægges sammen, skal landpolitiassistenterne fortsat arbejde i den kommune, hvor de er placeret nu.

I dag er der landpoliti i Sindal, Løkken, Hjallerup, Dronninglund, Hals, Storvorde, Skørping, Arden og Aalestrup.

Sig Lundbo understreger, at projektgruppen først skal undersøge mulighederne, inden den endelige beslutning om en sammenlægning træffes.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden