Pokemon-jægere: Privat grund er no-go

Det populære spil Pokemon Go har skabt en mindre folkevandring på gader og stræder. Men jagten kan ende med bødestraf.

Det kan være fristende at snige sig ind i en indkørsel eller have for at fange den manglende Charmander eller Bulbasaur til samlingen.

Men jagten på de små lommemonstre i det ultrapopulære Pokemon Go-spil kan ende med en bøde, hvis du bevæger dig ind på andres private ejendom.

- Lov om mark- og vejfred siger det ret tydeligt. Det må man ikke. Det er ganske vist tilladt at spørge om vej og uddele reklamer, men du må ikke bare gå ind på et privat område, fordi du spiller et spil, siger Erik Frodelund, jurist ved JuraEksperten til Ritzau Fokus.

Det japanske spil har opnået enorm popularitet, siden det blev lanceret i etaper verden over. Pokemon Go bygger på teknologien 'augmented reality', hvor mobiltelefonens eller din tablets kamera og gps-funktion er grundlaget for selve konceptet.

Det er endnu ikke dokumenteret, hvor stort problemet med brugeres grænseoverskridende adfærd er. Men på Facebook har Nordsjællands Politi eksempelvis fortalt, at de har modtaget klager over Pokemon-spillere på privat grund.

Hos Videncenter for Boligejere i Bolius har fagekspert Tine Nielsen noteret sig, at det populære spil er noget, der bliver snakket om ved både kaffebordet og over ligusterhækken.

- Vi har ikke modtaget konkrete henvendelser fra utilfredse boligejere. Men vi erfarer, at der er stor opmærksomhed og interesse i forhold til lovgivningen, og at en stor del af boligejerne ytrer bekymring for, at pokemon-spillere skal komme ind på deres grund, siger hun til Ritzau Fokus.

Skulle det ske, at en spiller bevæger sig ind i et hus eller andet ikke frit tilgængeligt sted, kan det faktisk straffes med bøde eller fængsel i op til seks måneder.

Da Pokemon Go bruger telefonens kamera til at fange Pokemons, bliver det flittigt brugt til at forevige byttet sammen med den virkelige baggrund.

Men det kan også være strafbart. Du kan nemlig ikke rette kameraet ind over hækken og knipse løs uden beboerens tilladelse. Omvendt må du gerne tage billeder af privat grund, hvis den er offentligt tilgængelig fra vejen.

Regler og råd:

- Spillere må ikke gå gennem eller ind på privat grund (eksempelvis en indkørsel, have eller lignende)

- Spillere må ikke bevæge sig på byggegrunde eller byggepladser

- Andres wi-fi-forbindelser (uanset om der er kode på eller ej) må ikke bruges

- Der må ikke tages billeder af andre mennesker eller privat grund, som ikke er til offentlig skue, for eksempel fra vejen

- Derudover skal du vise hensyn til andres færden og privatliv

Kilde: Tine R. Sode, fagekspert i Bolius - Boligejernes Videncenter.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst