Udland

Polen øger kløften til EU med ny omstridt lov

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, advarer mod en overdramatisering af krise med Polen.

Polens præsident, Andrzej Duda, underskrev torsdag en stærkt kritiseret ny lovgivning om kontrol over de statslige medier, oplyser hans kontor til AFP.

Siden regeringsmagten overgik til Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) ved valget i Polen i oktober, har det nationalkonservative parti modtaget kritik gentagne gange fra EU.

Det er ikke mindst sket i forbindelse med de skridt, som der er taget hen imod en direkte kontrol af de statsejede medier.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, nedtoner dog faren for, at der vil blive indført sanktioner mod polakkerne som følge af den seneste politiske udvikling i landet.

EU-Kommissionen skal diskutere Polen i næste uge og har sendt to breve til polakkerne, som man endnu ikke har fået svar på.

- Vi fører en diskussion med Polen, og jeg vil ikke spekulere i konsekvenser. Vi er ikke der lige nu, og jeg tror ikke, at vi kommer til det punkt, siger Jean-Claude Juncker til et spørgsmål om, hvorvidt polakkerne risikerer sanktioner.

- Lad os ikke overdramatisere. Det er en vigtig sag, men vi må opretholde et godt og venskabeligt forhold til Polen, siger Juncker videre og pointerer:

- Vi går konstruktivt frem. Vi går ikke løs på Polen.

Chefen for Polens statslige medieselskab er fyret og erstattet af en bestyrelse udpeget af finansministeriet.

Fire ledere på det polske public service-selskab TVP har indgivet deres afskedsbegæring.

- Det statsejede medie har en journalistisk linje, som er uacceptabel for Polen og alt for kritisk over for den siddende regering.

- De statslige medier skal bringes tilbage til polakkerne, sagde Elzbieta Kruk, medlem af parlamentet for regeringspartiet Lov og Retfærdighed, ved fremførelsen af de omstridte lovforslag.

Loven er blevet stærkt kritiseret af medier i Polen for at være en tilbagevenden til den kommunistiske model, hvor staten havde total kontrol med medierne.

Tusinder af mennesker har været på gaden i Polen for at protestere mod loven.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.