Polens højrenationale regering står til sejr ved parlamentsvalg

Polakkerne går søndag til parlamentsvalg, mens forholdet mellem Polen og EU bliver stadig mere giftigt.

Det polske regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), med Jaroslaw Kaczynski i spidsen ser ud til at blive vinderen af søndagens parlamentsvalg. Partiet, som har siddet på magten siden 2015, kritiseres af oppositionen og EU for at underminere landets demokrati. (Arkivfoto).

Det polske regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), med Jaroslaw Kaczynski i spidsen ser ud til at blive vinderen af søndagens parlamentsvalg. Partiet, som har siddet på magten siden 2015, kritiseres af oppositionen og EU for at underminere landets demokrati. (Arkivfoto).

WARSZAWA:Polens højrenationale regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), ser ud til kunne vinde endnu en regeringsperiode. Det kan øge landets isolation og spændingerne i relationen til EU.

I hvert fald hvis de polske vælgere stemmer, som meningsmålingerne forudser forud for søndagens parlamentsvalg i Polen.

PiS ser ud til at få mellem 40 og 47 procent af stemmerne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er dog usikkert, hvorvidt PiS kan genvinde det absolutte flertal, som regeringspartiet har haft siden valget i 2015. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vælgerne er delt på midten, siger Anna Materska-Sosnowska, politolog ved universitetet i Warszawa.

- Stemmeprocenten kommer til at afgøre, om PiS kan regere alene, om partiet bliver nødt til at danne en koalition, eller om det mister sit flertal.

Det kan dog heller ikke udelukkes, at oppositionen har en chance. Den står til i alt at kunne samle næste lige så mange stemmer som PiS.

Oppositionen ledes af midterpartiet Borgerplatform og består desuden af socialdemokrater og kristendemokrater.

Der er dog det forbehold, at det polske valgsystem tildeler en bonus i fordelingen af sæder i parlamentet til det største parti. Og det bliver efter al sandsynlighed PiS.

Polen har 38,5 millioner indbyggere. Økonomien har det godt med høj vækst og en arbejdsløshed omkring fem procent.

Men valget kommer, mens forholdet mellem Polen og EU bliver stadig mere giftigt.

Polakkerne har til mange landes vrede længe blokeret for en ambitiøs europæisk klimapolitik med faste CO2-mål. Samtidig er der i Bruxelles stor uro over landets demokratiske udvikling.

EU-Kommissionen besluttede torsdag at rejse sag mod Polen ved EU-Domstolen. Det sker på grund af bekymring for det polske retssystems svindende uafhængighed og den hårdt trængte pressefrihed i landet.

EU mener, at PiS-regeringen undergraver retssystemets uafhængighed med eksempelvis sanktioner mod kritiske dommere.

Det højrenationale regeringspartis leder, Jaroslaw Kaczynski, har beskrevet søndagens valg, som et valg mellem traditionelle katolske værdier og liberale værdier.

- Vi kan garantere, at polske familier, Polens frihed og den polske kirke beskyttes mod angreb, sagde han fredag ifølge Reuters.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.