Polens præsident nedlægger veto mod omstridt medielov

En ny lov er vendt mod den uafhængige tv-kanal TVN24, siger iagttagere. Polens præsident vil stoppe loven.

Poland Media <i>Boris Grdanoski/Ritzau Scanpix</i>

Poland Media Boris Grdanoski/Ritzau Scanpix

Polens præsident, Andrzej Duda, har mandag nedlagt veto mod en godkendelse af en stærkt omstridt medielov, som ifølge flere iagttagere skal bruges til at lukke den uafhængige tv-kanal TVN24, der ejes af det amerikanske Discovery.

Duda bekræfter på polsk tv, at han har brugt sin vetoret til at stoppe loven. Den blev vedtaget af parlamentets underhus tidligere i december.

- Jeg nedlægger veto mod loven, siger Duda, som erklærer sig enig i lovpakkens principper, men han siger, at der er for meget uenighed og uklarhed, som loven vil forværre.

Duda har stærk støtte i det regerende Lov og Retfærdighedsparti, PiS, som han normalt er i tråd med. Han udløste dog et politisk stormvejr i 2017, da han nedlagde veto mod en lov, som ville styrke justitsministeren og hans ministerium.

Den nye lov forbyder ikke-europæisk ejerskab af medier. Polens nationalkonservative regering siger, at det er for at forhindre lande som Kina og Rusland i at få indflydelse på polske medier.

Men loven indebærer også et forbud mod den amerikanskejede, regeringsfjendtlige nyhedskanal.

Loven er blevet skarpt kritiseret i både USA og i EU. USA havde bedt Duda om standse den kontroversielle lov.

- USA er ekstremt skuffet over vedtagelse af medieloven i parlamentet, skrev USA's chargé d’affaires, Bix Aliu, på Twitter, da loven blev vedtaget i sidste uge af parlamentarikerne.

- Vi forventer, at præsident Duda vil handle i overensstemmelse med, hvad han tidligere har erklæret. Nemlig at bruge sin lederrolle til at beskytte ytringsfriheden og virksomheder, tilføjede Aliu.

TVN24 ejes af TVN. Det er det største private tv-netværk i Polen. Den nye medielov ville tvinge Discovery til at sælge sin aktiemajoritet i TVN, hvis den blev vedtaget.

Tusindvis af polakker demonstrerede mod den omstridte lov tidligere på måneden uden for præsidentpaladset, hvor mange havde medbragt EU-flag og råbte slagord om "frie medier".

/ritzau/AFP