Udland

Politi bruger tåregas mod demonstranter i Athen

Omkring 60.000 mennesker er på gaden i Grækenlands hovedstad. Strejke har ramt fly, færger og hospitaler.

Politi bruger tåregas mod demonstranter i Athen

Græsk politi brugte onsdag tåregas for at sprede demonstranter i det centrale Athen, efter at aktivister havde kastet med sten og flasker under nye protester mod offentlige nedskæringer i det gældsplagede land.

Omkring 15.000 deltager i en demonstration organiseret af kommunistpartiet i Athen, mens 20.000 andre deltager i protester organiseret af fagforeninger, siger politiet

I den nordlige metropol Thessaloniki er andre 15.000 gået på gaden for at protestere, og der meldes også om uroligheder på Kreta.

- Ubetalte regninger, udeblevne lønninger og manglende pensioner og lukkede forretninger. Grækerne kan ikke vente på at blive frelst. De må selv handle og bringe sig fri af dette dødvande, hed det i en tale til demonstranterne fra en oppositionens ledere, Alexis Tsipras, fra det radikale Syriza parti på den yderste venstrefløj.

Demonstrationerne har lammet fly- og færgetrafikken samt hospitaler.

Adskillige flyafgange er aflyst, og bemandingen på hospitalerne er på et minimum. Færgefarten er ligeledes berørt af den omfattende strejke, og færgerne ligger stille i havnen.

I alt deltager flere end 60.000 mennesker i demonstrationer mod de omfattende sparepakker, der har betydet skattestigninger og lønnedgang for den græske befolkning.

Læger, advokater og lærere tager del i protesterne.

- Alle, jeg kender, er arbejdsløse, siger den 28-årige Alexandra Papadatou, der er økonom uden job.

- Jeg er på gaden og kæmper for, at denne regering, der vedtager alle disse sparepakker, vil falde, tilføjer hun.

Seks år i træk har det hårdt forgældede Grækenland været i recession. For at undgå statsbankerot har landet modtaget adskillige internationale redningspakker for at få den dårlige økonomi tilbage på sporet.

Siden 2010 har EU og Den Internationale Valutafond bevilget 240 milliarder euro i redningslån til Grækenland.

Sammen med lånene er fulgt en række omfattende sparekrav, der har været svære at sluge for grækerne. Blandt andet skal Grækenland nedlægge 25.000 servicejob i løbet af 2013, og det kan føre til yderligere protester.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.