Udland

Politi i aktion mod minestrejker i Sydafrika

500 politifolk og 150 soldater deltog i aktion mod strejkende minearbejdere ved Johannesburg.

Politi i aktion mod minestrejker i Sydafrika

Sydafrikansk politi skød lørdag med gummikugler mod demonstranter og beslaglagde våben fra minearbejdere ved en aktion mod de strejkende ved platingiganten Lonmin.

Samtidig blev soldater bragt i stilling i området, hvor strejker har ført til lukninger af flere miner.

Militæret blev placeret ved Marikana som forstærkning, men aktionen blev ledet af politiet, siger general Xolani Mabanga til det franske nyhedsbureau AFP.

Aktionen blev indledt mindre end 24 timer efter, at regeringen havde bebudet, at der ville blive grebet ind mod uroen af sikkerhedsmæssige grunde.

Strejkerne har tvunget tre af verdens største platinminer til at indstille arbejdet.

500 politifolk og 150 soldater foretog ransagninger i de gæstehuse og bygninger, hvor de strejkende minearbejdere holder til.

Det kom til adskillige sammenstød og gadekampe, hvor demonstranter kastede med sten, mens politiet svarede igen med tåregas og gummikugler.

Det var den hidtil største politiaktion, siden politiet i sidste måned skød og dræbte 34 minearbejdere.

- Hvis vi tillader, at dette fortsætter, vil økonomien blive skadet alvorligt, og vi vil fortsætte ud af lovløshedens vej, siger en talsmand for præsident Jakob Zuma.

Urolighederne udspringer af en lønstrid, som har spredt sig til en række miner nær Johannesburg og har fået over 15.000 til at nedlægge arbejdet.

Minearbejdere nægter at genoptage arbejdet, medmindre de får øget deres løn til 12.500 rand (omkring 8850 kroner).

Lonmin, der er verdens tredjestørste producent af platin, siger, at der er risiko for, at alle dets miner i Sydafrika lukkes, og at 40.000 ansatte sættes på gaden, hvis strejken ikke stopper.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.