København

Politi om dræbt: Han står formentlig bag begge angreb

To civile dræbt ved to skudangreb i København - politiet har dræbt formodet attentatmand

Et af skyderierne skete ved Krudttønden i København lørdag eftermiddag. Foto: Scanpix

Et af skyderierne skete ved Krudttønden i København lørdag eftermiddag. Foto: Scanpix

KØBENHAVN:Et 15 timer langt drama med flere skyderier i København ser ud til at være forbi.

Københavns Politi mener, at den mand, som politiets aktionsstyrke skød og dræbte ved Nørrebro Station ved 05-tiden søndag morgen, står bag to angreb med cirka 10 timers mellemrum på Østerbro og i Krystalgade i København.

Videoovervågning indikerer, at det er den samme person, der begik begge forbrydelser, siger politiet på en pressebriefing søndag morgen.

- Vi skal have klarlagt, om vores hypotese holder, siger politiinspektør Jørgen Skov.

Debatmøde angrebet

Det første skudangreb fandt sted lørdag eftermiddag i forbindelse med et debatarrangement på Østerbro, hvor en 55-årig mand blev dræbt og tre politibetjente såret.

Angrebet menes at være rettet mod den svenske Muhammed-tegner og kunstner Lars Vilks, der var blandt gæsterne ved debatmødet ”Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed”.

Det lykkedes gerningsmanden at slippe væk i en VW Polo, som blev efterladt på Borgervænget. Kort tid efter satte en taxichauffør ifølge politiet den mistænkte af på hans bopæl på Nørrebro.

Efter 20 minutter forlod han stedet igen, viser videooptagelser, som politiet er kommet i besiddelse af.

Også angreb ved synagoge

Ud på natten til søndag gik den samme attentatmand ifølge politiet til angreb mod en synagoge i Krystalgade i Indre By, hvor en ung jødisk mand blev skudt og dræbt.

To betjente blev desuden ramt af skud i henholdsvis arm og ben.

Åbnede ild mod politi

Det var politiets særlige aktionsstyrke, der kort efter klokken 05 skød og dræbte den mistænkte på Nørrebro i København, oplyser politidirektør Thorkild Fogde på pressemødet.

- På et tidspunkt ankom en person, der kunne være interessant i forhold til efterforskningen, til stedet, forklarede politiet tidligere i en pressemeddelelse.

- Manden blev råbt an, han åbnede ild mod politiet og blev derefter skudt. Manden er afgået ved døden. Ingen politibetjente blev ramt, skrev politiet.

Søndag vil politiet fortsat være massivt til stede i København.

To civile ofre - fem politifolk såret

Status søndag formiddag: To civile blev dræbt og fem politifolk såret ved to forskellige skudangreb i København lørdag og natten til søndag.

Tidlig søndag morgen skød og dræbte politiet så den mand, der mistænkes for at stå bag begge skudangreb.

/ritzau/