Politi vil have sag om mordbrand i Aalborg til Polen

Sjældent brugt konvention skal tage sag om mordbrand på bordel i Aalborg med udenlandske mistænkte til Polen.

Ritzau
Selv om en mordbrand fandt sted i Aalborg, vil politiet have retssagen til Polen på grund af de mistænkte. Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson/arkiv
Drab 20. marts 2018 11:50 - Opdateret 20. marts 2018 12:26

Siden januar sidste år har syv polske mænd siddet varetægtsfængslet i Polen mistænkt for at stå bag en mordbrand i Aalborg.

Men når sagen skal for retten, bør det ikke ske i retslokaler i Danmark.

Selv om branden på en adresse på Heimdalsgade var på dansk jord, bør sagen gå i Polen. Det fortæller Kim Kristensen, der er anklager ved Nordjyllands Politi.

- Det er oplagt, at de polske myndigheder tager sig af den, siger han.

Hverken gerningsmændene eller de to personer, der omkom i branden, var danske statsborgere. Derfor hører den til i Polen, lyder vurderingen.

To personer mistede livet i branden. Også de var fra Polen. Heraf en 30-årig kvinde, og en mand som politiet også formoder var blandt gerningsmændene.

Begge døde som følge af varme og kulilteforgiftning.

Det er senere kommet frem, at adressen i Aalborg formentlig fungerede som bordel.

10. januar kørte de formodede gerningsmænd angiveligt fra Polen til Danmark, hvor de anstiftede branden, inden de umiddelbart efter vendte tilbage til Polen.

Syv af de formodede gerningsmænd blev anholdt i Polen og har siddet varetægtsfængslet lige siden. Men én person er formentlig stadig på fri fod, oplyser Kim Kristensen.

- Alt taler for, at den skal køre der, når der ikke er anden dansk relation, end at den er foregået i Danmark, siger han.

Det er en europæisk konvention, der gør det muligt at sende retssagen til Polen. Og fra dansk side er papirarbejdet klaret og sendt afsted.

Konventionen, som både Danmark og Polen er med i, er fra 1959. Det er ikke ofte, at den bliver brugt i Danmark.

- Jeg kender kun til et par sager, siger Kim Kristensen.

Nu mangler der blot en formel underskrift fra de polske myndigheder, før sagen er ude af danske hænder. Ifølge anklageren tyder det hidtidige samarbejde på, at den nok skal komme.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...