Udland

Politiet affyrer tåregas mod minearbejdere

Sydafrikansk politi har ransaget minearbejderes beboelsesbarakker for at afvæbne dem. Også narko beslaglagt.

Politiet affyrer tåregas mod minearbejdere

Sydafrikansk politi har lørdag affyret tåregas for at splitte en forsamling af arbejdere på platingiganten Lonmins Marikana-mine efter at have ransaget beboelsesbarakker og beslaglagt traditionelle våben i et forsøg på at slå ned på en stigende mineuro.

En AFP-fotograf på stedet siger, at politiet er ankommet i 12 pansrede lastbiler, og betjentene affyrer tåregas mod folk i det område, hvor politiet i sidste måned dræbte 34 minearbejde under en strejke, der har spredt sig i hele Rustenburg-platinbæltet.

Inden konfrontationen med minearbejderne lørdag har politiet gennemført en ransagning af beboelsesbarakker ved en af firmaet Lonmins miner for at afvæbne minearbejderne. 12 minearbejdere er blevet anholdt under ransagningerne.

Det sker en dag efter, at den sydafrikanske regering har lovet at slå ned på "ulovlige forsamlinger" og sætte en stopper for, at de strejkende bærer våben.

Sydafrika er ramt af en bølge af uroligheder blandt minearbejdere. De begyndte for fem uger siden ved Lonmins Marikana-mine omkring 100 kilometer fra Johannesburg.

- Omkring 500 politifolk gennemsøgte beboelsesbarakkerne ved Lonmins Karee-platinmine i de tidlige morgentimer lørdag, og der blev beslaglagt våben som macheter og spyd, oplyser en talsmand for det regionale politi, Thulani Ngubane.

Politiet har under razziaen anholdt fem personer for at være i besiddelse af narkotika, men ikke på grund af våben, siger Ngubane.

Omkring 6000 minearbejdere bor i barakker ved Karee-minen.

- Formålet med ransagningen var at afvæbne minearbejderne for at være sikre på, at vi undgår de trusler, som står for en del af urolighederne i Marikana-området, siger Ngubane.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.