Hele landet

Politiet: Fotovogne sænker farten hos bilisterne

Vejdirektoratets hastighedsbarometer viser fald i gennemsnitshastighederne på vejene i foråret 2015 sammenlignet med sidste forår

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: ATK-vognene har en effekt på gennemsnitshastigheden på de danske motor- og landeveje. Det fastslår Vejdirektoratet, som netop har gjort direktoratets hastighedsbarometer for maj op.

Og Rigspolitiets Nationale Færdselscenter bakker op om den konklusion.

Med i hastighedsbarometeret er mere end tre måneders tal for hastighed, efter at der 1. februar blev indsat 75 nye ATK-fotovogne til supplement for de i forvejen 25 fotovogne, som politikredsene i landet havde i brug.

Især er hastigheden faldet på landevejene og i de store byer – og ikke mindst jyderne har sat farten ned. Således er gennemsnitshastigheden på de jyske landeveje faldet med 1,5 kilometer i timen.

På de nyeste tal fra Vejdirektoratets hastighedsbarometer kan man se, at hastigheden på næsten alle vejtyper ligger under niveauet for de samme måneder sidste år 2014.

- Vi kan jo ikke vide, om der er en præcis sammenhæng mellem det øgede antal ATK-vogne og den lavere hastighed. Men vi kan i hvert fald se en målbar nedgang i hastigheden på vejene i de seneste måneder, siger Kasper Rosenstand, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

I februar var for eksempel gennemsnitshastigheden på veje med 80 kilometer begrænsning 84 kilometer i timen i år mod 86 sidste år. De tal har dog nærmet sig hinanden, så forskellen i april var indsnævret til 84,5 kilometer i timen i år mod 85,7 kilometer i timen sidste år.

Raketter på motorveje

Eneste undtagelse er 130 km/t motorvejene. Her kører bilisterne lige så stærkt, som de gjorde sidste år.

Den lavere fart er lig med færre ulykker. Og derfor glæder det Kasper Rosenstand, at tallene viser, at færre bilister overtræder den tilladte hastighed:

- Vores undersøgelser viser, at fart er en medvirkende faktor i 40 procent af dødsulykkerne på de danske veje, å derfor håber jeg, den positive udvikling vil fortsætte. Vi vil i hvert fald følge hastighedsudviklingen nøje, siger afdelingslederen

Også de værste fartsyndere har sænket farten

Hastighedsbarometeret viser også, at de bilister, der kører allerstærkest, har lettet foden fra speederen.

De nye tal fra Vejdirektoratets Hastighedsbarometer vækker også glæde hos politiet. De 100 fotovogne på vejene i Danmark er fordelt i de 12 politikredse efter antal uheld, befolkningstal og kørte kilometer. Der er flest fotovogne der, hvor der sker flest uheld.

- Det glæder mig virkelig meget, at gennemsnitshastigheden er faldet på de danske veje. Der er en klar sammenhæng mellem hastighed og uheld, så jo bedre trafikanterne bliver til at overholde fartgrænserne, jo færre dræbte og tilskadekomne bliver der. Målet med ATK-indsatsen er jo netop at få hastigheden ned, så de foreløbige resultater er meget opmuntrende, siger centerchef Thorkild Steen Jensen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Systematisk evaluering

Rigspolitiet vil på længere sigt foretage en egentlig, systematisk evaluering af fotovognenes effekt, men på nuværende tidspunkt er det opfattelsen, at nedgangen i gennemsnitshastigheden i hvert fald delvist skyldes det øgede antal fotovogne og medieomtalen af dem.

At der er en større sandsynlighed for at blive opdaget, hvis man kører for hurtigt, fremgår da også af Rigspolitiets egne tal. For selv om hastigheden falder, er antallet af sigtelser for hastighedsovertrædelser målt af fotovogne steget med 40 procent fra sidste forår til dette forår.

Rigspolitiet gennemfører en omfattende og systematisk evaluering af fotovognenes effekt, når der foreligger et tilstrækkeligt omfattende datagrundlag. Evalueringen forventes først færdig i løbet af efteråret 2016.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.