Udland

Politiet: Kriminelle litauere truer Norge

Den gruppe, der truer Norge mest, er ifølge norsk politi kriminelle litauere, de har fået foden godt indenfor.

Politiet: Kriminelle litauere truer Norge

Den centrale norske kriminalpoliti, Kripos, mener, at kriminelle fra Litauen har fået etableret sig grundigt i Norge, og at de er en af de grupper, der udgør den største trussel mod nationen.

Det fremgår af et skriftligt oplæg til et foredrag, som den norske avis Dagbladet er kommet i besiddelse af. Her skriver kriminalpolitiet, at "mange af de udenlandske grupper og netværk har fået et stærkere fodfæste i Norge".

Litauerne optræder i påfaldende mange dystre statistikker, mener fungerende afdelingsleder for taktisk afdeling i Kripos, Eivind Borge.

Han påpeger, at 520 sager med udviste litauere sidste år toppede statistikken over udvisninger på grund af kriminalitet. Tallene er hentet fra politiets udlændingeenhed. Litauerne er den sjette største indvandrergruppe i Norge.

- Samtidig er det vigtigt, at man ikke stigmatiserer alle litauere. I Norge opholder der sig omkring 25.000 litauere. Det er meget få af dem, der er involveret i kriminalitet, siger Borge.

Når det er sagt, så topper litauerne også norsk politis statistik over berigelseskriminalitet, som begås af udenlandske statsborgere.

Stadig mere narkotika kommer via Baltikum til Norge. Litauerne har også været involveret i menneskehandelsager i de senere år. Ofte er det organiserede netværk, der står bag, oplyser det norske kriminalpoliti, Kripos.

Myndigheden har specielt noteret sig en stigning i den litauiske kriminalitet efter finanskrisen i 2008. En nordisk undersøgelse af kriminaliteten i Litauen i 2009 viste, at mange af de litauiske kriminelle opererer på tværs af landegrænserne i Skandinavien.

- Vi oplever en global tendens, hvor kriminaliteten bliver stadig mere grænseløs, siger Borge.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.