Politiet nedlægger foreløbigt forbud mod Loyal To Familia

Et landsdækkende forbud mod banden Loyal To Familia træder tirsdag øjeblikkeligt i kraft.

Ritzau
Politiet nedlægger et foreløbigt forbud mod banden Loyal To Familia (LTF). Foto: Scanpix Danmark Stf/Ritzau Scanpix
Kriminalitet 4. september 2018 09:10 - Opdateret 4. september 2018 12:01

Politiet nedlægger et foreløbigt forbud mod banden Loyal To Familia (LTF).

Forbuddet er gældende, inden sagen om bandens eventuelle endelige opløsning skal for retten. Det oplyser Københavns Politi tirsdag formiddag.

- Anklagemyndigheden i Københavns Politi har vurderet, at LTF er en forening, som har en voldelig og kriminel adfærd af så grov karakter, at der straks bør gribes ind med et administrativt forbud, siger Ida Sørensen, chefanklager i Københavns Politi.

Forbuddet, der er landsdækkende, træder i kraft med det samme. Det er Rigsadvokaten, der har givet Københavns Politi bemyndigelse til at føre forbuddet ud i livet.

Helt konkret betyder forbuddet, at det nu ikke længere er tilladt at bære eller anvende LTF's kendetegn i det offentlige rum eller på anden måde at videreføre gruppens forehavende.

Man vil derfor kunne blive anholdt og sigtet for at bære synlige LTF-kendetegn på eksempelvis trøjer, kasketter eller lignende.

- Forbuddet vil blive håndhævet meget kontant og med en klar linje over hele landet, siger Michael Kjeldgaard, politiinspektør i Rigspolitiets Nationale Efterforsknings Center (NEC).

- Man vil se politiet være offensivt til stede for at se, om forbuddet på nogen måde overtrædes. Det handler om at vise, at man ikke tolererer, at banden manifesterer sig i det offentlige rum, fastslår han.

Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er det foreløbige forbud et skridt i den rigtige retning.

- Vi skal som samfund slå hårdt ned på bandekriminaliteten og gøre livet så surt for banderne som overhovedet muligt. Det er danmarkshistorie, at LTF fra og med i dag er forbudt, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Dermed henviser han til, at Rigsadvokaten fire gange tidligere har opgivet at få en forening eller en klub forbudt med henvisning til, at den er voldelig eller opfordrer til vold.

I tilfældet LTF har Rigsadvokaten omvendt vurderet, at man vil være i stand til at bevise, at gruppen er en forening med et ulovligt formål. Derfor er sagen nu på vej i retten, men allerede nu er gruppen altså forbudt.

- Der er ingen tvivl om, at det foreløbige forbud bliver endnu et værktøj for politiet. Nu kan LTF ikke længere forsamle sig på gaden og skabe utryghed. Det foreløbige forbud betyder også, at bandemedlemmerne kan straffes med op til to års fængsel, hvis de forsøger at videreføre LTF, siger justitsminister Søren Pape Poulsen.

Det er endnu uvist, hvornår domstolene indleder opløsningssagen mod Loyal To Familia. Men ifølge gruppens advokat, Michael Juul Eriksen, kommer det til at tage "årevis" at føre sagen, da den formentlig skal hele vejen til landets øverste retsinstans, Højesteret.

Det var i august 2017, at justitsministeren bad Rigsadvokaten og Rigspolitiet om at undersøge muligheden for at få opløst LTF.

Knap et år senere, i juni i år, lød meldingen fra Rigsadvokaten, at der er grundlag for at føre en opløsningssag ved domstolene.

Loyal To Familia blev dannet i 2012 i København som en udløber af den tidligere Blågårds Plads-banden.

LTF spillede sidste sommer en stor rolle i bandekonflikten i København, der resulterede i adskillige skudepisoder med flere dræbte og sårede.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...