Udland

Politiet sigter russisk top-balletdanser for syreangreb

Russisk politi sigter nu den berømte russiske balletdanser Pavel Dimitritjenko for at have kastet syre på chef

Politiet sigter russisk top-balletdanser for syreangreb

Politiet i Rusland har torsdag valgt formelt at sigte den førende balletdanser ved Bolsjoj Balletten, Pavel Dimitritjenko, for at kaste syre i ansigtet på den kunstneriske chef, Sergej Filin, tilbage i januar i år.

Sigtelsen lyder på alvorlig legemsbeskadigelse, og den berømte balletdanser kan risikere at få op til 12 års fængsel for sin ugerning.

Pavel Dimitritjenko blev tirsdag sammen med to andre mænd anholdt for forbrydelsen, og en domstol i Moskva krævede dem varetægtsfængslet til tidligst den 18. april.

Topdanseren har efterfølgende underskrevet en skriftlig tilståelse, og han beskrives som hjernen bag syreangrebet. Det var dog en af de andre anholdte mænd, der udførte selve angrebet. Den tredje mand var chauffør, lyder det fra russisk politi.

Den 42-årige Sergej Filin blev angrebet uden for sin lejlighed i midten af januar, hvor han fik smidt syre i ansigtet og blev alvorligt forbrændt. Filin behandles nu for sine skader af specialister i Tyskland og har gennemgået en ansigtsoperation.

Den russiske - nu formelt sigtede - solodanser er blandt andet kendt for sin rolle som skurken i "Svanesøen" og for at have danset hovedpartiet i "Ivan den grusomme".

Det opsigtvækkende syreangreb har sat fokus på den rivalisering, der raser mellem superstjerner på den berømte Bolsjoj -ballet, der er en institution med 237 år på bagen.

Politiet har talt med adskillige ansatte på balletten. Der er gisninger om, at syreangrebet kan have afsæt i netop personlig rivalisering på den vidt anerkendte kunstinstitution.

Bolsjoj-teatret blev grundlagt i 1776 af kejserinde Katarina den Store. Teatret skulle "dekorere Moskva og tjene som skueplads for komedier, maskerader og komiske operaer".

Bolsjoj var indtil Anden Verdenskrig mest kendt for sine operaopsætninger. Efter krigen blev det den mest indflydelsesrige scene for ballet både i Rusland og internationalt.

Balletten har fostret nogle af verdens mest kendte operasangere og balletdansere.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.