Udland

Politiet slår ned på russisk opposition

Myndighederne gennemsøger oppositionslederens boliger i Rusland. Det sker dagen før en planlagt demonstration.

Politiet slår ned på russisk opposition

Politiet i Rusland slår ned på arrangørerne af en stor demonstration, der er planlagt mod præsident Vladimir Putin i hovedstaden Moskva tirsdag.

Målet for politiets aktion er blandt andre Aleksej Navalnij, Ilja Jasjin og Sergej Udaltsov, der ifølge en erklæring fra myndighederne organiserede en tidligere demonstration, som endte i uroligheder.

Det var den 6. maj, da demonstrationen "Millioners March" tiltrak omkring 20.000 deltagere på gaden i Moskva.

Det endte med, at flere hundrede deltagere blev anholdt, og adskillige demonstranter stødte sammen med politiet.

Siden har Putin underskrevet en lov, der drastisk øger bødestørrelsen - og også indfører en række andre strafmidler - for personer, der bryder Ruslands restriktive lovgivning for organiserede demonstrationer.

Nyhedsbureauet Interfax skriver, at adskillige af de personer, hvis boliger gennemsøges, er kaldt til afhøring tirsdag - den dag, hvor de ellers vil demonstrere.

Såvel Navalnij, der er en populær blogger, som ikke udelukker selv at stille op til præsidentvalg en dag, og den stærkt venstreorienterede Udaltsov måtte en tur i fængslet efter demonstrationen den 6. marts.

Myndighederne sagde, at de i løbet af mandag agter at foretage 10 ransagninger af huse og lejligheder.

Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass skriver, at arrangørerne har fået godkendt den rute, som demonstrationen tirsdag agter at tage gennem Moskva.

Itar-Tass skriver videre, at antallet af deltagere ikke ventes at blive over 50.000.

/ritzau/AFP