Politiinspektør kendte intet til ordre under Kina-besøg

Den øverste leder for beredskabet kendte ikke til ordre om, at Kinas præsident ikke måtte se demonstrationer.

Trusselsbilledet i forbindelse med den daværende kinesiske præsident, Hu Jintaos, besøg i København i juni 2012 var ikke højt nok til, at lederen af beredskabsafdelingen i Københavns Politi for alvor deltog i planlægningen.

Det fortæller politiinspektør Mogens Lauridsen, da han fredag bliver afhørt af Tibetkommissionen. Den skal blandt andet undersøge, hvorfor demonstranter fik frataget tibetanske flag under besøget.

Han var leder af beredskabsafdelingen, da Danmark fik højtstående besøg fra Kina i 2012, 2013 og 2014.

I 2015 blev han flyttet til Københavns Vestegns Politi i kølvandet på kritikken af politiets behandling af demonstranter under besøgene.

Men trusselsniveauet var altså ikke højt nok til, at han deltog i planlægningsmøderne forud for besøget.

- Udgangspunktet er, at jeg ikke deltager i planlægningsmøder på det trusselsniveau, med mindre noget helt særligt gør sig gældende. Det syntes jeg, ikke var tilfældet her, forklarer han.

I en mail fra den operative leder, Claus Hjelm Olsen, til logistikafdeling fra den 6. juni 2012 hedder det:

"Tror det er vigtigt, at vi gør os stærke på flankerne, så vi kan forhindre alt for mange Falungong, eller hvad de nu hedder og Fri Tibet folk"

- Den har jeg ikke set, siger Mogens Lauridsen.

Kommissionens udspørger, advokat Jakob Lund Poulsen, vil vide, om han var bekendt med, at PET havde skrevet, at det var vigtigt, at kineserne ikke "taber ansigt".

- Jeg har ikke drøftet det med nogen. Men jeg har deltaget i flere kinesiske besøg, og det har været et emne hver eneste gang. Det har været italesat af PET hver eneste gang. Det var ikke nyt for mig.

Politiinspektøren forklarer, at han først blev opmærksom på ordren, om at den kinesiske præsident hverken måtte se demonstrationer eller tibetanske flag i 2015 i forbindelse med en retssag.

Det undrer kommissionens formand, landsdommer Tuk Bagger, fordi politiet havde været ude i en mediestorm, og der er tv-billeder, hvor betjente tager flag fra demonstranter.

- Du må have tænkt, at det har de politifolk bare gjort? Frataget flag med videre. Hvad tænkte du om det?

- Nogen gange har der været en forklaring, andre gange ikke. Tit når der er mange politifolk ude, sker der noget forkert, men det betyder ikke, at der ligger en eller anden ond plan, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.