Caesar-systemet skaber forudsætningerne for andre enheder på slagmarken

Der har været børnesygdomme i det danske Caesar-system, men de er ved at være væk, siger militæranalytiker.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) sagde torsdag, at Danmark donerer Forsvarets 19 Caesar artillerisystemer til Ukraine.

Systemerne har ifølge Kristian Lindhardt, der er major og militæranalytiker ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, haft nogle "børnesygdomme".

Han fortæller dog videre, at det ikke er ualmindeligt, når komplekse våbensystemer skal implementeres. Der er nemlig mange ting, som skal spille sammen på én gang.

- Jo større og mere omfattende et våbensystem er, des mere komplekst er det. Så derfor er det altså ikke så usædvanligt, at der er nogle børnesygdomme, man lige skal have udryddet. Og det er rigtigt, der har været nogle børnesygdomme

- Men som jeg har fået det at vide, så er de maskiner, der holder i Danmark - vi får dem i lidt forskellige tempi - altså oppe at køre. Vi er altså i gang med at øve på dem og anvende dem til uddannelse af vores artillerister, siger han.

Artillerisystemer er lavet til at til at skabe forudsætninger for, at alle andre på slagmarken kan komme til. Det kan være eksempelvis infanterister eller kampvogne.

Når fjenden er optaget af at søge ly for artilleriet, kan de andre enheder bevæge sig rundt om fjenden eller langt ind bag fjendens linjer, fortæller Kristian Lindhardt.

- Artilleriet er dermed en forudsætning for, at man kan føre mobil krigsførelse.

- Mobil krigsførelse er sådan noget, som ukrainerne gjorde i efteråret, da de genvandt Kharkiv og det område der.

De 19 Caesar, som Danmark sender til Ukraine, er, fortæller Kristian Lindhardt, det der på militærsprog hedder en artilleriafdeling. Og den er lavet til at støtte eksempelvis en brigade - sådan som det var tiltænkt i Danmark.

Og netop det, at Danmark har valgt at donere systemerne til Ukraine, betyder også, at Danmarks løfte til Nato om at kunne stille med en brigade må udskydes.

Men samtidig åbner det op for, at Ukraine kan få en brigade, der fungerer lige som den, Danmark skal have.

- Det, der er hele fidusen, er, at sådan en brigade kan kæmpe selvstændigt, og det er derfor, at Ukrainerne har så meget brug for artilleri, siger Kristian Lindhardt og fortæller videre, at det kan være med til at slå hul på det russiske forsvar.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.