Cheføkonom: Prognose indikerer et voksende dansk råderum

Når regeringen snart fremlægger konvergensprogrammet for 2023, vil råderummet være større, mener tænketank.

Der er i Økonomisk Redegørelse tegn på, at råderummet vil blive opjusteret snart, vurderer cheføkonom i den borgerligt-liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen. <i>Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix</i>

Der er i Økonomisk Redegørelse tegn på, at råderummet vil blive opjusteret snart, vurderer cheføkonom i den borgerligt-liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen. Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Udsigterne for dansk økonomi er markant bedre i den seneste udgave af Økonomisk Redegørelse fra Økonomiministeriet.

I prognosen for dansk økonomi er der også klare tegn på, at råderummet vil blive opjusteret, vurderer cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen.

- Den indikerer, at der kan komme en betydelig opjustering af råderummet, når konvergensprogrammet kommer om et par uger, siger Lundby.

Det ville fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V) ikke udtale sig om, da hun præsenterede Økonomisk Redegørelse i Økonomiministeriet onsdag formiddag. Hun holdt sig til et smil.

- Jeg er sikker på, at det bliver en spændende dag, når vi præsenterer det.

Det økonomiske råderum er en opgørelse over statens forventede overskud i fremtiden.

Finansministeriet vurderede sidste år, at råderummet frem mod 2030 er 12,5 milliarder kroner, når udgifter til forsvar og den demografiske udvikling er indregnet.

Danmarks Konvergensprogram for 2023, der er en status på dansk økonomi i forhold til EU, ventes præsenteret i løbet af nogle uger.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, hæfter sig ved, at inflationen i eurozonen steg fra 6,9 procent i marts til 7,0 procent i april.

Det er den første stigning i inflationen i seks måneder.

- Det er dog blot et museskridt op, og vi forventer ikke, at det er begyndelsen på en ny optur for inflationen.

- Samtidig tager kerneinflationen et museskridt ned, og det er positivt. Så lidt op og lidt ned, men uanset hvad er inflationen fortsat vanvittig høj. Der er stadig et prispres i den europæiske økonomi, siger Jeppe Juul Borre i en skriftlig kommentar.

Han forventer, at renten ikke er færdig med at stige.

- Den Europæiske Centralbank (ECB) er næppe færdig med at hæve renten. I begyndelsen af maj hævede de renten for syvende gang i træk for at tøjle den høje inflation.

- Renten er i den periode gået fra rekordlave -0,50 procent sidste sommer til 3,25 procent i dag. Det er de højeste renter siden 2008.

- Vi forventer, at ECB hæver renten igen til juni. Det vil bringe renten op på det højeste siden 2001, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden