EL kalder køb af 22 millioner coronavacciner i år grådighed

De mest velstående lande har været grådige med coronavacciner under pandemien, mener ordfører.

Det er svært at se i den nuværende situation, at Danmark kan få brug for de 22 millioner doser coronavacciner, som staten har forpligtet sig til at købe i år.

Det siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

- Jeg synes, at det her er et udtryk for en helt forfejlet indkøbsstrategi, der har været fra starten, hvor man i de mest velstillede og rige lande har hamstret vacciner, siger han.

Men Peder Hvelplund understreger, at man selvfølgelig skal tage forbehold for, at situationen med coronavirus kan forværres til efterår og vinter.

Ifølge et aktstykke, som Folketingets finansudvalg godkendte i april, forventer Sundhedsministeriet at købe coronavacciner for 2,8 milliarder kroner i år.

Det er et højere beløb end sidste år, hvor der blev købt for 2,4 milliarder.

Indkøbet er sket igennem det fælles EU-indkøb.

- Vi kommer til at betale for noget, som vi måske ikke har brug for, fordi vi har været for grådige fra starten, siger Peder Hvelplund.

Han mener, at Danmark skal sikre, at man kan donere vaccinerne, hvis behovet skulle opstå.

At Danmark potentielt står med en overflod af vacciner møder også kritik fra professor i sundhedsokønomi Jes Søgaard. Han kalder det dårlig købmandsstrategi og urealistisk, at Danmark skulle få behov for så stor en mængde vacciner i 2022.

- Det vil betyde, at vi skal have en genopblussen af epidemien, og det er der ingen, der ønsker. Men der er heller ingen, der tror på, det kommer. Alle virologer og epidemiologer siger det modsatte, siger han.

Det har ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

I et skriftligt svar henviser ministeriet til, at der på tidspunktet på indgåelse af kontrakter, der binder Danmark til indkøb af vacciner, ikke har været et fuldt overblik over epidemien og behovet for vacciner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.