Ellemann afviser at være magtfuldkommen: Vi har flertallet

Forsvarsministeren mener, at beskyldninger om magtfuldkommenhed kun kan rettes mod mindretalsregeringer.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) mener ikke, at SVM-regeringen agerer magtfuldkomment. Den bruger bare sit flertal, siger han. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) mener ikke, at SVM-regeringen agerer magtfuldkomment. Den bruger bare sit flertal, siger han. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) afviser, at han og SVM-regeringen agerer magtfuldkomment i sagen om afskaffelsen af store bededag og forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig.

Jakob Ellemann-Jensen gav fredag i sidste uge Folketingets ni øvrige partier en uge til at acceptere afskaffelsen af store bededag som finansiering af det kommende forsvarsforlig.

I modsat fald kan partierne ikke komme med i forhandlingerne om forliget. Det er ikke faldet i god jord hos partierne.

- Det er urimeligt at stille en samlet forligskreds over for én eneste mulig finansiering, som de fleste af partierne er imod, skrev partilederne fra de ni partier tidligere tirsdag i en pressemeddelelse.

I forrige valgperiode hamrede Venstre og formand Jakob Ellemann-Jensen selv løs på den daværende S-regering og ikke mindst statsminister Mette Frederiksen (S) for at være magtfuldkommen.

Han mener imidlertid ikke, at de to situationer kan sammenlignes, fordi S-regeringen var en mindretalsregering. Når man har 89 mandater, som SVM-regeringen har, er sagen en anden, mener Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi har buldret mod magtfuldkommenhed, fordi vi mente, at når man er en mindretalsregering, skal man også lytte til andre end sig selv, siger forsvarsministeren.

- Det havde vi mange diskussioner om, skal jeg hilse at sige, i den forgangne valgperiode. Men undskyld, det kan ikke være magtfuldkomment, når et politisk flertal anvender sit flertal til at føre sin politik. Det er den parlamentariske virkelighed, siger han.

Det hører med til historien, at hverken Socialdemokratiet, Venstre eller Moderaterne gik til valg på at afskaffe store bededag ved folketingsvalget 1. november sidste år.

SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, De Radikale, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige skriver i den fælles pressemeddelelse, at "partierne betragter regeringens tilgang som et brud på den danske tradition for bredt samarbejde omkring Forsvaret".

Med det henviser partierne til, at der er tradition for, at man fra politisk side gerne vil have et så bredt forlig om Forsvaret som muligt.

Partierne opfordrer regeringen til at søge anden finansiering end en afskaffelse af store bededag til det kommende forsvarsforlig.

Jakob Ellemann-Jensen opfordrer uanset hvad partierne til at droppe protesterne og gå med i forhandlingerne.

- Så min appel til de andre partier i Folketinget er, at lad os nu lige se på, hvad er det for nogle ting, vi gerne vil fremadrettet. Hvad er det for nogle prioriteter, vi har, og om ikke det vil være en god idé at være sammen om et forsvarsforlig.

- Både for Danmarks skyld, men så sandelig også for vores forsvars skyld og vores allieredes skyld.

- For vi skal have et forsvarsforlig, vi skal bruge flere penge på vores forsvar, og de penge skal komme et sted fra. Man kan ikke bare sætte sig ned og sige, at vi vil ikke være med til at finde pengene, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.