Engell: Hård Støjberg-dom kan føre til folketingsfyring

Afklaring om Støjbergs folketingsfremtid vil formentlig komme snart, siger kommentator, som venter en fyring.

Det bliver svært for tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg at fortsætte i Folketinget på denne side af et valg.

Det mener politisk kommentator Hans Engell, efter at den tidligere venstreminister mandag i Rigsretten blev idømt 60 dages fængsel i sagen om adskillelse af asylpar.

Til grund for dommen lå blandt andet, at det blev fundet, at Støjberg havde handlet bevidst.

- Dommen var væsentligt hårdere, end de fleste nok havde forventet. 60 dages ubetinget fængsel er en særdeles hård straf, siger Engell. Han har selv en fortid som konservativ justitsminister.

Engell forklarer, at straffen ligger i den "hårde del" blandt de sager, der har været om valgbarhed siden Grundloven af 1953.

- Jeg tror, at et flertal i Folketinget vil sige, at med en sådan dom kan Støjberg ikke fortsætte som folketingsmedlem i denne omgang, siger han.

Kommentatoren regner dog ikke med, at Støjberg ikke har nogen politisk fremtid. Han forventer, at hun vil kunne opnå genvalg ved næste folketingsvalg.

Det er først Udvalget til Valgs Prøvelse, som skal tage stilling til Støjbergs værdighed. Herefter sendes sagen videre til Folketinget med en indstilling og en betænkning, og så stemmer Folketinget om sagen.

Udvalget har indkaldt til en "åben drøftelse" om sagen tirsdag klokken 16.

Det kan gå ret hurtigt at nå frem til en afklaring, forventer Engell.

- Jeg vil tro, at det spørgsmål er afklaret inden jul, siger han.

Støjberg blev dømt for at være ansvarlig for, at der i 2016 i hendes tid som udlændinge- og integrationsminister blev iværksat og fastholdt en ordning, hvor asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig, blev adskilt i strid med loven.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.