Engell om Vermunds farvel: En bombe for Nye Borgerlige
Pernille Vermunds farvel til politik er kritisk for Nye Borgerlige, men kommentator er ikke overrasket.

Pernille Vermund har siddet i Folketinget siden 2019, hvor hun førte Nye Borgerlige ind i tinget. (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix
Nye Borgerlige kan ende med at stå i en kritisk situation inden længe.
Sådan lyder det fra politisk kommentator Hans Engell, efter at Pernille Vermund tirsdag har meddelt, at hun stopper i Folketinget efter indeværende valgperiode.
Hun vil også stoppe som formand for partiet hurtigst muligt.
Udmeldingen er ifølge Engell "en bombe" for Nye Borgerlige, men den kommer ikke som nogen stor overraskelse for ham.
- Da Pernille Vermund startede i politik, sagde hun jo, at hun ikke så sig selv som én, der blev i politik resten af livet.
- Jeg synes også, at det undervejs i valgkampen virkede som om, hun havde mistet gnisten, siger Hans Engell.
Han peger blandt andet på, at Vermunds forgæves forsøg på at få Inger Støjberg (DD) til at slutte sig til Nye Borgerlige - efter Støjbergs afgang fra Venstre - har været et hårdt slag for partiet.
Samtidig har forløbet omkring folketingsmedlem Mette Thiesens farvel til Nye Borgerlige efter en sag om interne stridigheder i partiet formentlig også givet skår i Vermunds glæde ved politik, mener Hans Engell.
- Og så må Vermund jo også se i øjnene, at med den placering, Nye Borgerlige har nu efter valget og den nye regering, er der ikke udsigt til, at de får nogen politisk indflydelse de næste tre-fire år, siger han.
Selv om Vermunds farvel er ubelejligt for Nye Borgerlig, mener Hans Engell, at hendes udmelding kommer på et godt tidspunkt.
- Hun forlader ikke bare skuden, men siger, at der skal findes en, der kan køre partiet videre.
- Men det er klart, at det er kritisk, for Nye Borgerlige har været identisk med Pernille Vermund. Derfor er det jo ikke bare lige at skifte formand. Hun har været Nye Borgerlige, og kan Nye Borgerlige finde en, der kan afløse hende? Det er det, der bliver det store spørgsmål, siger Engell.
Han mener ikke, at der er en oplagt efterfølger, men peger på de to folketingsmedlemmer Lars Boje Mathiesen og Mikkel Bjørn Sørensen som de bedste bud.
- Nye Borgerlige er jo et borgerligt parti, men de er jo også en slags anarkister på nogle punkter, og det er de to, der bedst lever op til det, og som ligger mest i forlængelse af Vermund, siger Engell.
Pernille Vermund har siddet i Folketinget siden 2019, hvor hun førte Nye Borgerlige ind i tinget.
Partiet opnåede dengang fire mandater. Ved det seneste folketingsvalg 1. november sidste år fik Nye Borgerlige seks mandater, men mistede hurtigt det ene, da Mette Thiesen blev løsgænger.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.