Kommentatorer forventer klima som tema i Mette F.'s nytårstale
En ydmyg statsminister vil set i lyset af kriser og skidt kommunalvalg holde tale om klima, lyder vurdering.

Statsministeriet holder pressemøde Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Kritik af slettede sms'er i minksagen, en kaotisk tilbagetrækning af danske soldater fra Afghanistan og et skuffende kommunalvalg.
Når statsminister Mette Frederiksen (S) 1. januar holder sin årlige nytårstale for danskerne vil det være efter et år med meget modvind og dalende vælgeropbakning.
Derfor forventer politisk kommentator Noa Redington, at nøgleordet for Mette Frederiksens fremtoning på fjernsynsskærmen på årets første dag vil være ydmyghed.
- Hun er gået fra at være en samlende figur til at være en splittende person, hvor mange mennesker grundlæggende er meget vrede på hende, og i løbet af efteråret er der blevet slået skår af hendes troværdighed, siger Noa Redington.
- Derfor bliver hun nødt til at være meget ydmyg og dialogsøgende.
Selv om coronaepidemien fortsat har fyldt meget i 2021, og talen bliver holdt på et tidspunkt, hvor smittetallene slår rekord, forventer Noa Redington, at klima vil være det overskyggende tema.
- Dels er det en dagsorden, der vokser og vokser, og så er det en måde at respondere på det, der skete under kommunalvalget, siger Noa Redington.
Socialdemokratiet havde ikke godt fat i de unge vælgere ved kommunalvalget i november, og derfor tabte partiet også vælgere i alle de store byer. For den vælgergruppe er netop klimahandling vigtig.
Hans Engell, politisk kommentator, forventer også, at statsministeren kommer til at adressere klimaproblematiker i sin nytårstale.
- Hos rigtig mange fylder den grønne omstilling rigtig meget. Mette Frederiksen må også tage ved lære af et rigtig sløjt kommunalvalg. Hun havde svært ved at ramme de unge og den grønne dagsorden, siger han.
Der er sædvanligvis omkring én million seere til statsministerens nytårstale.
Men selv om Mette Frederiksen med talen har direkte adgang til en stor del af vælgernes stuer, vil den formentligt ikke rykke særligt ved opbakningen til regeringen, vurderer de to kommentatorer.
- Talen kan være begyndelsen til en ny dialog med danskerne, men den kan ikke ændre noget i sig selv, siger Noa Redington.
Fra Hans Engell lyder det:
- En nytårstale vinder intet valg. Det findes der ingen eksempler på. Men nytårstaler kan være med til at sætte en dagsorden og bygge op til den kommende politiske sæson, siger han.
I den seneste måling fra Voxmeter foretaget for Ritzaus Bureau står Socialdemokratiet til at få 26,3 procent af stemmerne.
Det er omtrent det samme som valgresultatet i 2019, men noget under den rekordhøje vælgertilslutning partiet opnåede i starten af coronaepidemien.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.