Landdistrikter mener lavt studieoptag vender på den lange bane

Landdistrikterne vil give udflytning af velfærdsuddannelser tid til at nå at blive populær, før plan droppes.

I stedet for at skrotte plan om at udflytte studiepladser på velfærdsuddannelser bør man ifølge Landdistrikternes Fællesråd give initiativet mere tid til at få effekt. (Arkivfoto). <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

I stedet for at skrotte plan om at udflytte studiepladser på velfærdsuddannelser bør man ifølge Landdistrikternes Fællesråd give initiativet mere tid til at få effekt. (Arkivfoto). Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det ligner en panikhandling, når regeringen har valgt at droppe udflytning af de største velfærdsuddannelser til de mindre byer.

Det mener Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd. Han sidder desuden i kommunalbestyrelsen i Lemvig for Venstre.

- Det giver god mening, at man holder fast i de planer, der er lagt, og at man så samtidig undersøger emnet til bunds. Hvis der så skulle være behov for det efterfølgende, kan man justere i stedet for at skrotte en plan på så vigtigt et område.

- Det skal ses i et langt perspektiv, når man laver den her slags tiltag med at lave en bedre uddannelsesmæssig balance, siger Steffen Damsgaard.

Under S-regeringen i 2021 blev der indgået en aftale om udflytning af studiepladser. Planen lød blandt andet, at 60 procent af optaget på de store velfærdsuddannelser skulle ligger i mindre byer.

800 pladser skulle flyttes ud af de fire største byer. Desuden skulle der oprettes 1000 nye pladser inden for uddannelserne til lærer, sygeplejerske, pædagog og socialrådgiver.

I sommer viste tal fra studieoptaget dog, at det generelt gik tilbage for alle fire store velfærdsuddannelser.

Et problem, slog regeringen fast, fordi der mangler hænder inden for fagene.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) siger, at SVM-regeringen følger en anden kurs end den forrige regering.

- Det går ikke, at optagene er så lave, som de var sidste år, siger hun til DR.

Det er alene velfærdsuddannelserne, der ikke længere behøver at udflytte studiepladser. De øvrige, som var omfattet af aftalen fra 2021, skal fortsat flyttes.

Og uddannelsesinstitutioner kan stadig vælge at udflytte studiepladser eller oprette nye pladser ude i landet.

Men i stedet for fra regeringens side at droppe udflytningen med henvisning til lavt studieoptag i sommer bør man have is i maven, mener Steffen Damsgaard. Han tror, udflytningerne vil have effekt på sigt.

Det er ifølge interesseorganisationen vigtigt for kommunerne at have en velfærdsuddannelse i nærheden, da det er her, kommunerne rekrutterer fra.

Landdistrikts-formanden medgiver, at det er muligt, at rekrutteringsproblemerne ikke kan løses alene med udflytning af studiepladser.

Derfor bør der ifølge Steffen Damsgaard ses nærmere på, hvilke forhold der får unge til at fravælge velfærdsuddannelserne.

- Vi bør se, hvad er det for andre faktorer, der spiller ind. Det handler ikke kun om geografi, siger han.

Uddannelseschefen for læreruddannelserne på UCL, Søren Smedegaard, siger, at det er en forudsætning, at de små uddannelsessteder skiller sig ud, hvis kommende studerende skal vælge dem.

Søren Smedegaard mener, at det vil være oplagt, at læreruddannelserne får særlige profiler med fokus på eksempelvis musik, kunst eller friluftsliv.

- Uden det vil man jo ikke skille sig ud på nogen som helst måde. Hvorfor skulle man vælge et lille sted, som ikke skiller sig ud, når der ligger et større sted lige rundt om hjørnet, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.