Løkke: Længe ventet våbensystem gør mest gavn i Ukraine

Ukraine vil have doneret våbensystem fra Danmark, men det danske forsvar har også brug for systemet.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) under møde i Folketingssalen på Christiansborg. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) under møde i Folketingssalen på Christiansborg. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danmark har i årevis ventet på at få leveret det nye våbensystem kaldet Caesar-haubitser, som Ukraine har anmodet om at få doneret hurtigst muligt.

Det har sat regeringen i et svært dilemma, fordi det danske forsvar har også brug for det længe ventede artillerisystem med 19 langtrækkende kanoner.

Men udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) siger torsdag morgen, at våbnene lige nu og her vil gøre mest gavn i Ukraine.

- Man kan sige helt overordnet, at lige nu og her gør våbnene mest gavn på kamppladsen i Ukraine, siger Lars Løkke Rasmussen i et interview i programmet "Go' Morgen Danmark" på TV 2.

- Vi sidder og kigger på det. Jeg håber, at vi snart finder en løsning, og vores udgangspunkt er, at vi meget, meget gerne vil hjælpe Ukraine, siger han.

Udfordringen for Danmark er, at våbensystemet også er vigtigt for, at det danske forsvar kan få opbygget 1. brigade på 4000 mand, som Danmark har lovet Nato.

Forsvaret har købt 15 af artillerisystemerne, der skulle have været overdraget i 2020, samt yderligere fire, der efter planen leveres i 2023.

- Og det er jo et dilemma. For på den ene side skal vi bygge Forsvaret op. Det har vi jo også lovet Nato. Vi skal op på to procent, og vi skal stille en kampklar brigade, og derfor skal vi jo bruge de her våbensystemer, siger udenrigsministeren i interviewet.

- Og på den anden side er der jo krig i Ukraine, og det er jo også vores kamp, de kæmper. Hvis Putin vinder den der krig, så kommer det jo til at gå ud over hele Europa.

Tirsdag lød det fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, at han havde opfordret Nato-landene til først og fremmest at hjælpe Ukraine.

- Jeg har fortalt Nato-allierede, at hvis de bliver nødt til at vælge mellem at opfylde Natos retningslinjer for lagre og militære midler eller at støtte Ukraine, så er det vigtigst at støtte Ukraine, sagde Stoltenberg.

Lars Løkke Rasmussen siger, at regeringen lytter til Nato og kender Natos holdning, og at regeringen inden for "kort fremtid" vil være i stand til at præsentere en løsning.

Ønsket om at få våbensystemet fra Danmark er blevet fremsat af Ukraine gennem de seneste måneder.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, gentog ønsket før jul, og i denne uge har Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, også gentaget ønsket.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden