Mette F. i redegørelse: Uden reformer må vi slække på ambitioner

Regeringen vil lave reformer som eksempelvis at afskaffe store bededag for at finansiere fremtidens velfærd.

Statsminister Mette Frederiksen (S) under redegørelse i Folketingssalen. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Statsminister Mette Frederiksen (S) under redegørelse i Folketingssalen. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis Folketinget ikke står sammen om at lave reformer, er der ikke råd til at sikre velfærd til et stigende antal børn og ældre, bedre løn- og arbejdsvilkår, og en styrket psykiatri samt forsvar.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i sin redegørelse til Folketinget, som finder sted efter regeringsdannelsen i december sidste år.

- Uden nye kilder til finansiering går regnestykket ganske enkelt ikke op.

- Hvis ikke vi reformerer, prioriterer og får endnu flere danskere i arbejde, så må vi slække på de ambitioner, vi har sat for vores samfund, siger Mette Frederiksen.

Regeringen har eksempelvis foreslået at afskaffe store bededag som helligdag for at finansiere et styrket forsvar hurtigere end hidtil aftalt. Det har mødt stor kritik fra politiske partier, fagbevægelsen og kirken.

Statsministeren afviser, at det er en mulighed at hæve skatterne eller at skære ned på velfærden. Det vil ikke gøre Danmark "stærkere" og vil ikke udvikle samfundet.

- Fælles for de initiativer, jeg nævner her, er, at de er forbundet med store udgifter. Men forslagene til, hvordan vi skal finansiere dem, fornemmer jeg ikke, at der er lige så stor appetit på, siger hun.

Kort forinden statsministerens redegørelse kom der en afvisning fra de ni partier i Folketinget udenom regeringen.

De vil ikke være med til at afskaffe store bededag for at få adgang til at forhandle om det næste forsvarsforlig.

De kritiserer regeringen for forslaget og for at give partierne syv dage til at svare på, om de vil sløjfe store bededag.

- Partierne betragter regeringens tilgang som et brud på den danske tradition for bredt samarbejde omkring Forsvaret, lyder det i en pressemeddelelse.

De har dog ikke et forslag til, hvordan et styrket forsvar ellers kunne finansieres, hvis ikke det skal være ved afskaffelsen af store bededag.

Mens partierne kalder det et brud på det brede samarbejde, så håber statsministeren netop på et bredt samarbejde.

Regeringen har reelt flertal for at omdanne store bededag til en arbejdsdag. Spørgsmålet er derfor, om det vil lykkes at indgå et bredt forsvarsforlig, eller om det bliver et smalt.

- Dansk forsvarspolitik har i årtier været kendetegnet ved et bredt samarbejde.

- Det er mit håb, at vi kan fortsætte den stærke tradition. At vi kan vise danskerne, at vi på tværs af politiske skel er fælles om løsningerne. Og selvfølgelig også om finansieringen, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden