Ministerier foreslår ændringer i epidemiloven

Ministerier foreslår at flytte restriktioner over i en kategori, som ikke er under parlamentarisk kontrol.

I sin evaluering af epidemiloven konstaterer justitsministeriet, at der er et "meget stort spring" fra de afgrænsede restriktioner til den fulde pakke af indgreb, der kan bruges mod en samfundskritisk sygdom, skriver Jyllands-Posten. På billedet ses sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i forgrunden og justitsminister Nick Hækkerup (S). (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

I sin evaluering af epidemiloven konstaterer justitsministeriet, at der er et "meget stort spring" fra de afgrænsede restriktioner til den fulde pakke af indgreb, der kan bruges mod en samfundskritisk sygdom, skriver Jyllands-Posten. På billedet ses sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i forgrunden og justitsminister Nick Hækkerup (S). (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I dag er det op til Folketinget at afgøre, om en sygdom kan kategoriseres som samfundskritisk. Og når det sker, kan alle indgreb i den såkaldte epidemilov bringes på banen.

Det kan eksempelvis være forsamlingsforbud og landsdækkende nedlukninger. Dog skal Folketinget spørges, når regeringen vil iværksætte et nyt indgreb i den kategori - altså parlamentarisk kontrol.

Men nu foreslår Sundheds- og Justitsministeriet i en evaluering af epidemiloven, at disse mekanismer ændres.

Det skriver Jyllands-Posten i mandagens avis.

I sin evaluering konstaterer Justitsministeriet, at der er et "meget stort spring" fra de afgrænsede restriktioner til den fulde pakke af indgreb, der kan bruges mod en samfundskritisk sygdom.

- Dette spring synes ikke helt at være overensstemmende med den reelle efterspørgsel på mulige restriktioner ved alment farlige sygdomme, som kan være udbredte dog uden at være samfundskritiske, skriver ministeriet ifølge avisen.

Derfor foreslås det at gøre det muligt at indføre krav om eksempelvis mundbind og coronapas mod sygdomme, der er defineret som værende alment farlige. Altså at flytte visse restriktioner over i en kategori, som ikke er under parlamentarisk kontrol, skriver Jyllands-Posten.

Epidemiloven har været særlig aktuel under coronapandemien og er flere gange blevet lavet om under epidemien.

Her blev der også nedsat et Epidemiudvalg. Inden sundhedsministeren opløfter en sygdom til samfundskritisk eller indfører regler, skal det præsenteres for udvalget. Her må der ikke være et flertal imod.

Idéen om at myndigheder kan indføre restriktioner såsom krav om mundbind eller krav om noget lignende et coronapas uden om Folketinget, får dog en skeptisk modtagelse.

Kommunernes Landsforening, KL, bakker op restriktioner ved alment farlige sygdomme. Så længe det "selvfølgelig er underlagt parlamentarisk kontrol", skriver kommunerne i et høringssvar.

Det Etiske Råd "meget skeptisk".

Regeringens støttepartier er også skeptiske over for at slække på Folketingets kontrol med restriktionerne, skriver avisen.

Også Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, afviser at være med til at udvide restriktionerne, der kan indføres udenom Folketinget.

I erhvervslivet frygter man, at restriktionernes omkostningerne bliver overset, hvis ikke politikerne skal med ind over beslutning om eksempelvis krav om mundbind.

- Det har konsekvenser for restauranter og vores forlystelsesliv og så videre, siger Kim Haggren, der vicedirektør i Dansk Industri.

Af samme grunde hælder Dansk Erhverv mest til status quo ifølge underdirektør Jes Brinchmann Christensen.

- Vi må ikke glemme, at de fleste restriktioner har store konsekvenser for både borgere og virksomheder, og derfor mener Dansk Erhverv, at Folketingets kontrol bør bevares, sådan som vi kender det i dag, siger han.

I en mail til Jyllands-Posten skriver Sundhedsministeriets presseafdeling:

- Vi henviser til, at ministeren nu vil drøfte høringssvarene med Folketingets partier og på den baggrund vil overveje behovet for initiativer.

Her henvises til sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.