Nye Borgerlige står i svær situation ved Vermunds exit

Pernille Vermund stopper som leder for Nye Borgerlige, så snart en ny er fundet. Dermed står det lille parti over for store udfordringer. For konkurrencen med DF og Danmarksdemokraterne bliver hård.

Pernille Vermund stopper som formand i Nye Borgerlige. Billede fra partilederrunde i Aalborg 21. marts 2022. <i>Foto: Henrik Bo</i>

Pernille Vermund stopper som formand i Nye Borgerlige. Billede fra partilederrunde i Aalborg 21. marts 2022. Foto: Henrik Bo

Der tegner sig en svær fremtid for Nye Borgerlige efter Pernille Vermunds pludselige melding om, at hun vil stoppe som leder og forlade dansk politik ved næste valg.

Ser vi tilbage på partiets levetid, har Vermund været den afgørende trækkraft.

Andre har været med til at støbe kuglerne og udvikle partiets politik, ligesom de har gjort en stor del af det rugbrødsarbejde, som gjorde det muligt for Nye Borgerlige at komme i Folketinget i 2019 og fastholde pladsen ved valget i efteråret. Men Vermund har været ansigtet på og drivkraften bag Nye Borgerlige.

Lige fra den spæde start har hun optrådt med en energi, pågåenhed og frygtløshed, som appellerede til hendes vælgere og udfordrede hendes modstandere. Selv drevne debattører fik sig en overraskelse, da de første gang krydsede klinger med hende i dueller og tv-debatter.

Af samme grund bliver det ingen nem opgave at finde en ny leder, som kan stå i spidsen for partiet.

Den politiker, som umiddelbart er mest kendt og vil have mest slagkraft i medierne, er Lars Boje Mathiesen, som indkasserede et stort antal personlige stemmer ved valget, og som har en kæmpe skare af følgere på de sociale medier.

I forbindelse med valget af ny formand skal partiets tillidsfolk og medlemmer dog forholde sig til mere og andet end lederens personlige gennemslagskraft. De kommer til at skulle tænke nøje over, hvordan Nye Borgerlige skal udvikle sig, og hvordan partiet politisk og parlamentarisk skal placere sig i det nye politiske landskab efter det skelsættende folketingsvalg den 1. november.

Det var egentlig meningen, at Pernille Vermund selv skulle have stået i spidsen for udarbejdelsen af en ny strategi for partiet, og at hun undervejs også skulle have været på rundtur i baglandet. Nu kommer hun i stedet til at rejse ud på en afskedsturné, mens den kommende leder skal overtage arbejdet med at udvikle strategi og afklare de mange svære spørgsmål, som trænger sig på:

¤ Skal Nye Borgerlige slå ind på en mere hårdtslående og anarkistisk kurs og insistere på at stå benhårdt på sine egne mærkesager uden at gøre ret meget for at søge kompromiserne? Eller skal partiet fokusere endnu mere på at søge indflydelse og indgå kompromiser?

¤ Skal Nye Borgerlige føre stålsat oppositionspolitik mod Mette Frederiksen & Co.? Eller skal partiet lave aftaler med SVM-regeringen, når det er muligt?

¤ Og hvordan skal partiet klare konkurrencen med DF og Danmarksdemokraterne? I DF vejrer man i disse uger morgenluft efter frifindelsen af Morten Messerschmidt, der brænder efter at genrejse partiet, og hos Danmarksdemokraterne er Inger Støjberg fast besluttet på at gøre sit parti stort, robust og langtidsholdbart.

Kort sagt vil kampen om stemmerne mellem DF, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige kun blive hårdere, og det vil især presse Nye Borgerlige, der fik sit gennembrud i en tid, hvor DF var på vej ned, og i en tid, hvor Danmarksdemokraterne endnu ikke var rullet ind på scenen. I det øjeblik Inger Støjberg

begyndte at sætte sit politiske projekt i bevægelse sidste år, gik det med det samme ud over tilslutningen til Nye Borgerlige.

Oven i dette kæmper Nye Borgerlige med interne udfordringer.

En del lokale politikere og tillidsfolk har kritiseret topstyringen i partiet og er gået i protest. Mette Thiesen forlod på kaotisk vis folketingsgruppen efter valget, da det kom frem, at hendes kæreste havde intimideret og truet flere af partiets ansatte. Og efter valget sagde man også farvel til partiets tidligere pressechef og strateg, Lars Kaaber, som i en årrække var en vigtig rådgiver for Pernille Vermund og folketingsgruppen.

Udover at lægge ny strategi skal en ny leder være i stand til at genskabe harmonien i partiet.

At Pernille Vermund forlader Nye Borgerlige, er reelt ikke så overraskende. Hun har konsekvent sagt, at hun ikke ønskede at blive en ”levebrøds-politiker”, og hun har lige så tit fortalt, at hun glæder sig til at genoptage sit arbejde som arkitekt.

Dette budskab slog hun også på i det blog-indlæg, som hun offentliggjorde tirsdag eftermiddag i forbindelse med meldingen om sin afgang som partileder:

”Da vi kom i Folketinget, gjorde jeg det klart, at jeg ikke ville gro fast på Christiansborg. Jeg føler en pligt til at kæmpe for mit land, men jeg har aldrig lagt skjul på, at mit mål ikke har været at skabe en personlig karriere for mig selv som folketingspolitiker,” skrev hun.

Nu lever hun op til sit løfte, og hun kan argumentere for, at den nye leder får god tid til at blive kørt ind og blive kendt hos vælgerne inden næste valg. Omvendt kan det ikke skjules, at hendes afgang her og nu sker abrupt: Lige nu er alting smidt op i luften hos Nye Borgerlige, og i realiteten er det meget svært at sige, hvor tingene lander.

Samlet set kan Pernille Vermund i høj grad tage æren for, at Nye Borgerlige blev stiftet og fik sit gennembrud – hvilket er en politisk bedrift, for det er krævende at starte et nyt parti og få det skubbet over spærregrænsen. Men det store og afgørende spørgsmål er, om partiet er stærkt nok til at kunne overleve uden hende?

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live onsdage kl. 11.05 på Radio4.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.