Partier er imod højere abortgrænse: Det handler ikke kun om kvinden

De Konservative og Danmarksdemokraterne mener, at Enhedslisten-forslag mangler fokus på livet i maven.

Onsdag foreslår Enhedslisten at udvide abortgrænsen fra 12 uger til 22 uger. Det er "et ubehageligt forslag", mener De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard (på billedet). Hun mener, at man glemmer "dét, der vokser inde i maven". (Arkivfoto). <i>Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix</i>

Onsdag foreslår Enhedslisten at udvide abortgrænsen fra 12 uger til 22 uger. Det er "et ubehageligt forslag", mener De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard (på billedet). Hun mener, at man glemmer "dét, der vokser inde i maven". (Arkivfoto). Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det er helt forkert at udvide abortgrænsen fra 12 uger til 22 uger, sådan som Enhedslisten foreslår onsdag i et debatindlæg i Politiken.

Det mener De Konservative og Danmarksdemokraterne.

- Jeg synes, det er et meget ubehageligt forslag, som for mig vidner om, at man i Enhedslisten reducerer hele diskussionen om abort til alene at handle om kvinders rettigheder.

- Man glemmer den anden del af snakken, nemlig dét, der vokser inde i maven, som med tiden bliver til et liv, hvis ikke man stopper det, siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K).

Enhedslisten vil altså gøre det muligt at få en abort uden særlig tilladelse frem til graviditetens 22. uge.

Hos Danmarksdemokraterne siger ligestillingsordfører Susie Jessen, at "Enhedslistens forslag løber mig simpelthen koldt ned ad ryggen".

- Der er noget af et pres i øjeblikket, både fra organisationer og fra partier som Enhedslisten, der gerne vil have det rykket, udelukkende med udgangspunkt i kvinden.

- Vi mener bare, det er enormt vigtigt at tale om barnet inde i maven og også sundhedspersonalet, som kommer til at stå i nogle situationer, som kan være meget ubehagelige.

- Også i takt med, at teknologien udvikler sig, og man bliver bedre og bedre til at redde for tidligt fødte børn. Så kan man stå og skulle redde et for tidligt født barn i den ene stue og så foretage en abort i den anden stue, siger hun.

Mens De Konservative og Danmarksdemokraterne ønsker at beholde abortgrænsen omkring det nuværende niveau, er regeringspartiet Moderaterne åbent for at hæve grænsen til 18 uger.

- Vi har kigget på Sverige og England, og vi kan se, at der ikke er flere kvinder, der får aborter sent, fordi grænsen bliver hævet, siger ligestillingsordfører Rosa Eriksen (M).

Hun minder om, at en abort på ingen måde er en positiv ting.

- Det gør ondt, det er psykisk hårdt. Så jeg stoler på, at kvinder kun træffer det valg, hvis det er nødvendigt, siger hun.

Til Politiken siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), at de vil afvente de anbefalinger om abortgrænsen, som Det Etiske Råd vil komme med senere i år.

De Radikale oplyser til Ritzau, at partiet vil hæve abortgrænsen, så længe det beror på et sundhedsfagligt grundlag. Partiet har endnu ikke taget stilling til, hvor mange uger abortgrænsen bør hæves.

I januar viste en måling, som analyseinstituttet Voxmeter lavede for Ritzau, at 36,6 procent af danskerne svarede "ja" til at give kvinder ret til at kunne få en abort uden særlig tilladelse indtil graviditetens 18. uge.

40,2 procent svarede "nej", mens 23,2 procent svarede "ved ikke".

Grænsen for fri abort i Danmark ligger lige nu altså ved 12. uge. Herefter skal et abortsamråd i regionen give tilladelse.

I 2021 gav de fem regionale samråd 750 tilladelser til abort efter 12. svangerskabsuge, mens 53 fik afslag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.