Rigsretten affejer Støjbergs notat om adskillelse af asylpar

Ordningen, som blev beskrevet i det notat, som Støjberg har forsvaret sig med, blev forladt, lyder det i dom.

Efter domsafsigelsen mod Inger Støjberg <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Efter domsafsigelsen mod Inger Støjberg Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Rigsretten affejer i sin dom betydningen af det notat, som Inger Støjberg har forsvaret sig med i sagen om adskillelse af par på asylcentre.

Det fremgår af dommen, som er blevet offentliggjort efter domsafsigelsen mandag. Dommen fylder i alt 149 sider, og konklusionen er, at den tidligere udlændinge- og integrationsminister skal idømmes 60 dages ubetinget fængsel.

Inger Støjberg dømmes for at være ansvarlig for, at der i 2016 blev iværksat og fastholdt en ordning, hvor asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig, blev adskilt i strid med loven.

Ifølge dommen besluttede Støjberg den 10. februar 2016, at der skulle være en ordning, hvor parrene ikke kunne bo sammen - uden mulighed for undtagelser.

Notatet, som Støjberg har forsvaret sig med, godkendte hun den 9. februar. Det tilsiger, at der skal være undtagelser.

Støjberg har forklaret, at hun forventede, at departementet tog over og videreformidlede notatet til Udlændingestyrelsen, der står for at behandle indkvarteringen af asylansøgere.

Men Rigsretten affejer altså notatets betydning.

- Den ordning, som var beskrevet i notatet, blev forladt i forbindelse med drøftelserne den 9. og 10. februar 2016 mellem Inger Støjberg og embedsmændene i ministeriet, står der i dommen.

Ordningen blev ifølge dommen i stedet den, som blev beskrevet i en pressemeddelelse den 10. februar. I den stod der intet om undtagelser.

Det var først, da Instrukskommissionen i 2020 granskede sagen, at notatet kom frem i offentligheden. Og Rigsretten lægger også vægt på, at det ikke blev nævnt.

- Hverken Inger Støjberg eller embedsmændene i ministeriet omtalte notatet over for Folketinget eller Folketingets Ombudsmand, der flere gange spurgte til et skriftligt grundlag for den nye indkvarteringsordning, skriver retten.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.