SF ønsker bredere opgør med budgetlov end underskuds-udmelding

Det er for stramt kun at fravige grænser for underskud i budgetlov for direkte udgifter, mener finansordfører.

Finansministeriets udmelding om, at man skal fravige budgetlovens grænser for underskud, når det kommer til udgifter direkte relateret til Ukraine, giver god mening.

Det mener finansordfører i SF, Lisbeth Bech-Nielsen.

- Det står jo netop i budgetloven, at ved exceptionelle omstændigheder, kan man afvige fra budgetloven. Og hvis det her ikke er en exceptionel omstændighed, så kan man spørge sig selv, hvad er, siger hun.

Hun hæfter sig ved, at Finansministeriet vil fravige grænserne, når det kommer til udgifter direkte relateret til krigen i Ukraine, og ikke andre udgifter, der kan være affødt af krigen.

- Det er for stramt kun at sige, at det er direkte udgifter relateret til Ukraine. Det kan for eksempel være en flygtningestrøm. Vi ser jo allerede nu indirekte udgifter forbundet med Ruslands invasion af Ukraine.

Hun nævner stigende fødevarepriser og energipriser som indirekte udgifter.

- Det kan ende et sted, som er helt uforudsigeligt for os nu. Derfor er det selvfølgelig det, der står i loven, vi holder os til, siger hun.

Men Lisbeth Bech-Nielsen lægger heller ikke skjul på, at SF gerne ser ændringer i budgetloven generelt. Loven i sin nuværende form er for rigid, mener hun.

- Vi har ønsket os en bredere ændring af budgetloven længe uafhængigt af det, der sker nu, siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Budgetloven sætter rammer for, hvor store underskud, Danmark må køre med. Bliver den fraveget - som Finansministeriet nu vil - kan eksempelvis udgifterne til flygtninge betales ved at øge underskuddet mere.

I pressemeddelelsen omtales også udgifter til "akut opskalering af det sikkerhedsmæssige beredskab" og "store stigninger i energipriserne". Hvad det dækker over ønsker Finansministeriet mandag aften ikke uddybe.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.